Krögare kluvna till utökat rökförbud

Efter helgen blir det slutrökt på stadens uteserveringar. Vi har träffat några av de verksamheter som berörs.

Den 1:a juli blir det slutrökt bland Västerviks uteserveringar och redan idag ser man att många satt upp skyltar som förbjuder rökning.

Den 1:a juli blir det slutrökt bland Västerviks uteserveringar och redan idag ser man att många satt upp skyltar som förbjuder rökning.

Foto: Robert Preusse

Västervik2019-06-26 11:39

Vi berättade tidigare i veckan om att den nya tobakslagen, som träder i kraft den 1:a juli, bland annat ger dem som arbetar på uteserveringar en skyldighet att avvisa personer som röker tobak, eller dylikt, från platsen. Redan idag ser man bland uteserveringarna i Västervik att man skyltar om rökförbud. När vi promenerar bland stadens lunchgäster så stöter vi på Simon Törnkvist som avlägsnat sig från sitt lunchsällskap som sitter ute. Simon röker en cigarett.

Tror du att den nya tobakslagen kommer att vara besvärlig för dig som rökare?

– Nej det tror jag inte. Jag tycker att lagen verkar bra och att det är självklart att man ska visa respekt för dem som inte röker. Det är inte så trevligt att få rökdoft upp i näsan när man är ute och äter, säger Simon.

Bland några av ställen som fortfarande tillåter rökning på sina uteserveringar är känslorna inför förbudet blandade.

– Jag är kluven till den nya tobakslagen då den gör att vi företagare belastas. Jag är personligen inte för rökning men känner mig ändå inte bekväm i att säga till eller avvisa mina gäster till följd av att de röker. Kanske borde det finnas rökvakter på stan som övervakar rökningen på samma sätt som att parkeringsvakter övervakar parkeringen? frågar sig Ivelina Velinova från Wimmerströmska Gården ironiskt.

En fråga som uppmärksammats är var rökarna ska ta vägen om de vill röka och vem som ska ansvara för dem fimpar som hamnar på gatan.

– Vi tycker att förbudet är bra men ställer oss frågan vad som kommer att hända med alla fimpar? Tidigare har uteserveringarna ordnat med askfat och dylikt men när gästerna i fråga lämnar vårt område för att röka så är det inte längre vårt ansvar att plocka upp fimparna, säger Malin Holmbom från Våran Krog.

Såhär ställer sig kommunen i frågan om den eventuella ökningen av fimpar:

– Vi har inga allmänna anordningar där folk kan göra av sina fimpar. Vi har heller inga planer på att sätta upp några sådana till följd av rökförbudet. Det är upp till var och en att inte skräpa ner, säger Daniel Niklasson från samhällsbyggnadsenheten.

Förutom att omfatta uteserveringar så gäller det nya rökförbudet även allmänna lekplatser, idrottsplatser, busshållsplatser, tågperronger och entréer där allmänheten välkomnas. Det är Folkhälsomyndigheten som sköter tillsynen och kommer att se till att de verksamheter som berörs följer de nya reglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om