"Kronan är en marinarkeologisk skatt"

En marinarkeologisk skatt - en marin katastrof. Så beskrivs regalskeppet Kronan av Leif Einarsson, marinarkeolog på Kalmar läns museum och projektansvarig för de marinarkeologiska undersökningarna av Kronan. På onsdagskvällen gästade han Västerviks museum.

Leif Einarsson, marinarkeolog på Kalmar läns museum, gästade Västervik på onsdagskvällen.

Leif Einarsson, marinarkeolog på Kalmar läns museum, gästade Västervik på onsdagskvällen.

Foto:

Västervik2015-03-13 09:16


Regalskeppet Kronan var ett av världens största fartyg under sin tid. Kronan byggdes mellan åren 1668 och 1672, och förliste under slaget vid Ölands södra udde den 1 juni 1676.
Kronan återfanns i augusti 1980 av den välkände vrakforskaren Anders Franzén. Över 30 000 föremål har tagits upp och konserverats. Många av dem visas i en utställning på Kalmar länsmuseum.
- 75 procent av våra besökare kommer primärt för att se Kronan. Det är verkligen ett varumärke, säger Lars Einarsson.
I samband med att Kronan återfanns startade länsmuseet ett projekt. Projektet omfattar allt från bärgning till förmedling och kostar två miljoner kronor per år.
Lars Einarsson beskriver kronan som en marinarkeologisk skatt, och en marin katastrof.
- Vi har funnit 800 kilo kvarlevor. Av dessa är 80 procent kvarlevor från människor och 20 procent är från djur. Under senare grävningar har antalet djurben ökat, främst proviant. Men vi kan också se att det fanns hundar ombord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om