KRÖNIKA: På torsdag blir det jubel på riktigt

"Nej, nej, nej. Det är inte klart. Inte på långa vägar. Sex poäng och fem plusmåls försprång är ingenting med två matcher kvar att spela. Absolut ingenting."

Foto:

Västervik2016-03-30 06:21


Vännerna i Västervik visste inte vilket ben de skulle stå på efter den ytterst märkliga 4-3-segern borta mot Asplöven i går kväll.

Å ena sidan: Så-klart-att det-är-klart-benet.

Å andra sidan: "Även-om-det vore-sju-poängs-skillnad-och-två-matcher-kvar-att-spela-så-skulle jag-inte-våga ropa-hej-benet.

Jag förstår dem. De flesta har levt med VIK under många år. De beställde kista hos begravningsbyrån när laget rasade ner i tvåan för ganska exakt fem år sedan.

Men de har också varit med på den fantastiska resa som laget har gjort efter det. Man har hoppats, men inte vågat tro. Så är det också nu. Men så klart är det klart! På torsdag kommer de två suveränerna i den här kvalserien, Västervik och Södertälje (efter gårdagskvällen klara för HockeyAllsvenskan både i teorin och i praktiken), spela en skön match i en fullsatt hockeylada i Västervik. Och efter den kommer både VIK:s spelare och supportrar våga jubla på riktigt.

Men hörrni, vilken match det var i går. Och vilket osannolikt sätt VIK vinner på. Igen.

Asplövens summering:
4 stycken missade frilägen.
3 stycken missade två-mot-ettor.
2 stycken missade tre-mot-ettor.
1 missad straff.

Lägg till ett par puckar i målramen, en handfull ytterligare märkliga situationer som kunde/borde ha resulterat i mål och ett helt stillastående VIK under de 40 första minuterna.

Ändå: 3-4 på tavlan när matchen var slut.

Jag ska inte ännu en gång tjata om Västerviks fullständigt magiska, märkliga och makalösa förmåga att fixa poäng på de mest sjuka sätt.

Eller jo, det ska jag visst det. För inför den här säsongen måste varenda Västerviksbo ha varit runt i Småland och köpt upp alla marginaler och alla medstudsar som fanns till försäljning. Lägligt nog hade de också med sig de flesta av dem till Haparanda i går.

Nejdå, det handlar inte om tur. Såklart inte om marginaler, flyt och medstudsar. Inte heller om tillfälligheter.

Jag har tidigare kallat det för vinnarmentalitet. Och vad är då det? Tja, i går var det bland annat Linus Lundins lugn och hans stolpar, Oscar Karlssons väl dolda slägga, hörntänder, gubbar i lådor, matchvinnare och en sagolik tro på sig själva.

Tro vad ni vill och säg vad ni vill. Själv säger jag: Grattis till den allsvenska platsen VIK!

Resan till Norrbotten blev ju rena Norrtoppen.

Till sist:
* Finns det något annat lag än Asplöven som är klassen bättre i spel 4 mot 4 än de är i spel 5 mot 4?
* Skicka en bukett till Vimmerby Hockey, som släppte Linus Lundin. Fantastiskt bra genom hela Kvalserien. Också?
* Tre lag från den södra Allettan på de tre första platserna i Kvalserien. Say no more.
* Apropå tredjeplatsen, så skulle jag inte ge upp hoppet om en allsvensk plats om mitt lag hamnade där.
* Den som vill mest, vinner mest!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om