KRÖNIKA: Säg "Troja" så händer det något med VIK

Jaha! Ska jag välja att (återigen) börja gnälla på onödigt tagna utvisningar, som snart börjar bli ett signum för Vimmerby Hockey?

Foto: Mikael Kindman

Foto: Mikael Kindman

Foto:

Västervik2016-01-07 06:56


Kanske försöka förklara genomklappningen från 4-2 till 4-6 på drygt 16 minuter i den tredje perioden? Eller välja hyllningsspåret för VH:s förnämligt utförda två första perioder? Det ena utesluter nu inte det andra. För allt hänger ihop.

Fast "genomklappning" är egentligen fel benämning. Visst, 0-4 i en sistaperiod är inte okej och VH:s oförmåga att knyta ihop matcher är påfallande, men Södertäljes vändning var mäktig och inte på något sätt orättvis. Med sina fyra "förstalinor" maler man på med kvalitet oavsett vilka spelare som är på isen. I två perioder orkade Vimmerby hantera detta på ett imponerande sätt. Anteckningarna i blocket avseende försvarsspelet var då "rätt i positionerna, enkelt spel, ligger i skottlinje, skär av passningsvägar". Som taget ur en skolbok.

Men i den tredje perioden höll det helt enkelt inte längre. Och då var vi där vi började: Både 4-3 och 4-4 kom när Södertälje var en man mer på isen.

Dessa båda utvisningar var heller inte av den art att VH-tränaren Daniel Eriksson efter matchen valde att kategoriera dem som "bra och motiverade".

Redan där, halvvägs in i slutakten och vid ställningen 4-4, kändes VH som ett slaget lag. Eller som SSK:s bäste spelare, Johan Skinnars, summerade:

"Vi visste att vi skulle vända och vinna".

Trots förlusten var detta ändå ett stort steg framåt för Vimmerby. Om man kan ta med sig det positiva från gårdagen till hemmamatchen mot Hudiksvall på lördag så kommer den första trepoängaren då.

Inför trettonhelgen var det många som var tveksamma på var söderettans suveräna seriesegrare, Västerviks IK, stod rent formmässigt.

Uddamålsseger mot Vimmerby, uddamålsseger mot Hudiksvall och klar förlust mot Huddinge var en start på Allettan som inte imponerade på oss som hade grundserien i friskt minne.

"Vi kunde precis lika gärna stått på noll poäng efter tre omgångar. Det är med mycket flyt som vi har två segrar", suckade en vän med starka känslor för Västerviks IK då.

Men säg ordet "Troja", så händer något. VIK-spelarna kryper in under skinnet på Trojanerna, slingrar sig upp längs nervtrådarna och planterar ett resistent "psykologiskt-underläges-virus" i hjärnan på var och en av motståndarna.

3 gånger degen på Troja-seger känns väl som ett bra odds", skrev jag på Twitter innan matchen.

Detta baserade jag då på VIK:s knackiga inledning och på det urstarka Troja, som jag hade sett manövrera ut Vimmerby i söndags. Så här i efterhand kan jag inte förstå hur jag lät mig luras.

Troja var inte nära. Vare sig nära att rubba VIK eller nära den nivå man hade mot Vimmerby. Samtidigt som den röda östkustska maskinen visade sitt rätta jag igen.

Tipset: Troja-ladda lite oftare?

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om