KRÖNIKA: "Vill inbilla sig att matchen är jämn"

Du vet den där känslan man har när ett lite sämre lag möter ett bättre. Man känner gärna sympati för den underlägsna. David mot Goliat. Man tycker att de gör det ganska bra och håller jämna steg, men innerst inne känns det så självklart: "Det här kommer aldrig hålla hela vägen, det kommer inte gå".

Jesper Kokkonen var nära att kvittera i slutet - men just nu vill det sig inte för varken Vimmerby eller Kokkonen. Foto: Magnus Strömsten

Jesper Kokkonen var nära att kvittera i slutet - men just nu vill det sig inte för varken Vimmerby eller Kokkonen. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Västervik2016-01-25 10:27


Du känner igen det från ett otal matcher med Sveriges fotbollslandslag, från sista sträckan på skidstafetterna då Halvarsson ställs mot Northug, från pågående handbolls-EM och inte minst från mitt stackars Sunderlands samtliga framträdanden i Premier League.

Det är helt enkelt övermäktigt och känns inte riktigt troligt. Precis så var det i Vimmerby ishall i lördags. Många ville tro, men den övertygande känslan lyckades aldrig bita sig fast hos VH-supportrarna. Man ville inbilla sig att matchen verkligen var jämn, fast den nog egentligen aldrig riktigt var det.

VH ska dock ha beröm för insatsen mot det bästa lag som har gästat Vimmerby ishall den här säsongen. Man hade 2-2 efter två perioder. Men som sagt: Det var ändå aldrig riktigt nära. Den stora röda maskinen från östkusten känns i stort sett ostoppbar när hjulen kuggar i varandra, som de stundtals gjorde i lördags.

Vi minns Vimmerby Hockeys förstafemma i fjol (innan spelarflykten till Allsvenskan). Jesper Eriksen, Carl Ackered, Björn Jonasson, Jakob Karlsson och Alexander Holmberg utgjorde HockeyEttans absolut vassaste enhet då. Kanske den bästa i ettans historia? Fram till nu.

För det är omöjligt att blunda för VIK:s förstafemma anno säsongen då klubben planerar att ta steget upp i Allsvenskan igen. Joacim Hedblads skridskoåkning och blick kan man aldrig tjata tillräckligt om, Dan Pettersson måste vara ihopskruvad av en centersmed och Victor Öhman är så där snuskigt effektiv och placeringssäker, som vi vant oss vid under säsongen. Lägg därtill kanske seriens bästa backpar, Oscar Drugge och Victor Lindman, där bakom.

Men nu är det ju så att Västervik inte bara är en förstalina. Det dryper av HockeyEttan-klass rakt igenom. Nu frågar sig många: Jaha vad händer om VIK inte går upp i år? Hur många kommer lämna för Allsvenskan?

Tja. Svår fråga. Många av spelarna har självklart fina förutsättningar att lyckas där och ett antal kommer säkert spela i Allsvenskan nästa säsong - antingen med VIK eller med något annat lag. Men trots tidigare nämnda namn, samt spelare som Joakim Thelin, Emil Georgsson, Eric Backman med flera, tycker jag att det mest givna namnet för HockeyAllsvenskan är Pierre Gustavsson. Många spelare skulle få en helt annat roll i Allsvenskan än man har i dag. Från ledande till sex-sju minuters spel i en tredje- eller fjärdeformation. För Pierre Gustavsson handlar det om något helt annat - om en roll som han skulle ta sig an på samma sätt och precis lika lysande även mot bättre motstånd.

För mig är det en fullständig gåta att inget allsvenskt lag (läs i första hand: moderklubben IK Oskarshamn) har sugit åt sig den ödmjuke 26-åringen. Hängiven, uppoffrande, lojal, konstant och med en unikt hög lägstanivå. Tjänstefel sportchefer i HockeyAllsvenskan!

Rättvist att det blev just Pierre Gustavsson som fick avgöra derbyt med sitt 4-2-mål i slutminuterna och även visa upp sin nya hemmasnickrade målgest för första gången.

Trots att Vimmerby är avhängt och inte kommer ta sig vidare till play off, så är ju den södra Allettan rafflande så det räcker och blir över. Fajt om direktplatsen till Kvalserien och fajt om den sista play off-platsen. Västerviks IK har allt i egna händer. Hudiksvall hemma på onsdag ska så klart vara tre poäng. Sedan kommer monstermötet borta mot Troja kommande helg - en match som numer nästan framkallar hetare känslor än derbyna mot Vimmerby. Fyra bussar är bokade och man räknar återigen med närmare 500 VIK-supportrar på plats på en bortamatch. För Vimmerby Hockeys del kommer de sex avslutande omgångarna bland annat handla om att hitta motivation i att jävlas med de andra lagen. Tror de är ganska sugna på det, trots allt.

Till sistBra insats i all ära, men man kan ändå inte blunda för att det här var VH åttonde förlust på de inledande åtta matcherna i Allettan.

?Vimmerby Hockeys Oscar Josefsson verkar gilla det där med målskytte och Västervik. Av fem mål under säsongen har han gjort tre mot just VIK.

?Sämst i boxplay och sämst i powerplay. Vimmerbys tabellposition handlar så klart inte bara om detta, men ändå slående.

?Beröm till hockeydomarna, som verkar ha höjt sig en nivå i Allettan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om