Kronståhl om Slottsholmen: Avtalet måste fullföljas!

Tomas Kronståhl (S) är tydlig med att exploateringsavtalet för Slottsholmen måste fullföljas. - Annars ser jag det som ett misslyckande, säger han.

Tomas Kronståhl (S). Foto: Ellinor Harrysson

Tomas Kronståhl (S). Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-16 08:59

I onsdags sändes det första programmet där Uppdrag Granskning granskar Västerviks kommun och turerna kring Slottsholmen. Marken på Slottsholmen sålde kommunen till Björn Ulvaeus för 750 000 kronor 2010. Tre år senare hade tomten ett värde på 7, 2 miljoner, kanske upp till över tio miljoner. Men tomten såldes inte för att Ulvaeus skulle kunna bygga bostadsrätter där. Syftet var att nya Slottsholmen skulle bli en mötesplats för Västerviksborna.

- Den frågan jag ställer mig när jag ser programmet är vad jag kunde ha gjort åt det, säger Tomas Kronståhl. Att det blev bostadsrätter beror på att man klubbade igenom ett "B" i detaljplanen, men det var inte det som var tanken från början.

Exploateringsavtalet

Björn Ulvaeus har själv köpt restaurangen på bottenplan och elva lägenheter för att göra om till ett "boutique-hotell". Men enligt exploateringsavtalet ska det dessutom byggas ett flytande hotell och en eventbyggnad, vilket ska stå klart i oktober 2018.

- Frågan är hur tillgängligt det blir för vanligt folk. Jag tycker att det ska bli så som exploateringsavtalet säger, annars ser jag det som ett misslyckande, säger Tomas Kronståhl.

Varför har man inte fullföljt exploateringsavtalet?

- Jag vet inte hur de tänker, men det man har förstått är att de i allt större utsträckning vill få till något ekonomiskt mer lukrativt. Man har mer fokus på det än på sina åtaganden.

Kommer det att bli ett flytande hotell?

- Jag är inte nöjd förrän det blir det.

"Inte okej"

En del av programmet handlar om Harald Hjalmarsson (M) och att han strök meningar ur två mejlkonversationer som begärts ut.

- Det är inte okej, det är jag noga med att säga. Det är inte lagligt att göra så och det finns inget som försvarar det, säger Tomas Kronståhl.

Han tycker att programmet tydliggör en problematik som är viktig för allmänheten att ta del av.

- Det man ska komma ihåg är att processen har pågått i över tio år. Det är svårt att få till stämningen som var för tio år sedan.

Hur var stämningen då?

- Då var det en fantastisk glädje över att Ulvarus tog tag i det här. Under alla år har vi jobbat intensivt för att det här ska bli verklighet.

I ett mejl till tidningen skriver Björn Ulvaeus att: " Om jag någonsin tjänar en enda krona på det här projektet lovar jag att skänka allt till Västerviks Kommun. Det ger jag mitt ord på."

- Det är skönt att höra. Vi behöver inte få tillbaka några pengar, men om han levererar en mötesplats så låter det fantastiskt, säger Tomas Kronståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om