Kryckgänge för Hilma och Wille

Det blivande brudparet tar i för kung och fosterland och sågar av den rejäla björken med en gammal handsåg – ett bra samarbete som förutspår ett gott äktenskap. Släkt och vänner applåderar och så är lysningssvängen för Hilma Larsson och John-William Momark i full gång.

Hilma Larsson och John-William Momark hade lysningssväng, kryckgänge, i lördags. Efter björkdragning och kaffe med ostkaka blev det dans på lövad bana.

Hilma Larsson och John-William Momark hade lysningssväng, kryckgänge, i lördags. Efter björkdragning och kaffe med ostkaka blev det dans på lövad bana.

Foto:

Västervik2016-08-01 13:50

Kryckgänge, lysningssväng eller björkdrag. Säkert finns det ännu fler benämningar på den gamla traditionen att fira ett blivande brudpar några veckor innan bröllopet. En tradition som var mycket vanlig förr i tiden på landsbygden, men som på sina håll fortfarande hålls vid liv.

Meningarna går dock lite isär när det gäller vad ett kryckgänge innebär. Sökningar på internet ger berättelser om grannar och vänner som sågade björk och bar den i procession med en spelman i täten. Björken, helst en tvillingbjörk, restes mot huset och lämnades kvar så att alla skulle se att gården rustade till bröllop. En del berättelser handlar om att det ska tillverkas en brödkavel av björken, eller möbler till hemmet, en vagga eller en piedestal av klykan.

I Hilmas och John-Williams fall var önskemålet att rotändan på björken skulle vara lagom stor att ställa bröllopstårtan på.

Hemlig förlovning

Hilma Larsson är uppväxt i Greby, Hallingeberg. John-William Momark kommer från Blankaholm.

Hur träffades ni?

– Vi kände till varandra sedan förr eftersom William gått i samma klass som min storebror Erik. Men det var på Pumpen i Södra Vi som vi träffades första gången, kan man säga. I december 2011. Vi var två gäng som höll ihop där, säger Hilma.

– Sedan hoppade min bror av från en skidresa till Österrike, då la jag ut på nätet att jag behövde någon att åka med. William nappade på att följa med och sedan dess har vi hängt ihop.

Den 5 juli 2015 förlovade sig paret, något som blev känt för resten av släkten under påskmiddagen 2016 då Hilma och John-William delade ut bröllopsinbjudningar.

Familjetradition

Bröllopet ska äga rum på Åkersholm i Lofta. Brudparet ville gifta sig naturskönt, så vigseln sker i en hage, med stenmur och landsväg som inramning.

– Claes-Göran Thorell, min dop- och konfirmationspräst, ska viga oss, säger Hilma.

Att bjuda in till kryckgänge är en tradition hos Larssons. Hilmas föräldrar Sven-Gustaf och Carole Larsson hade det i samma lokal 1979, IOGT-NTO-lokalen i Hallingeberg. Något som även hennes äldre syskon Erik och Emma haft.

– Vi har haft kryckgänge både 2014 och 2015 och vi har ytterligare en dotter, men hon har lovat att vi ska få ledigt nästa sommar åtminstone, skrattar Carole.

Kryckgänge i Larsson/Momarks tappning innebär björkdrag med traktor. Speleman var Hilmas systers pojkvän Mattias Sjölin, men istället för fiol eller dragspel lät han den traditionella musiken strömma från en mobiltelefon med tillhörande högtalare. Vilket fungerade minst lika bra.

Under processionen till lokalen i Hallingeberg syntes både paraplyer och regnkläder. Regn i brudkronan lär ju skänka lycka till äktenskapet, vad regn i björkens lövkrona innebär får framtiden utvisa.

På frågan om det blivande brudparet kommer dra jämnt i äktenskapet blev svaret ja. John-William Momark och Hilma Larsson lyckades alldeles förträffligt med att såga av björken.
På frågan om det blivande brudparet kommer dra jämnt i äktenskapet blev svaret ja. John-William Momark och Hilma Larsson lyckades alldeles förträffligt med att såga av björken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om