Kulturhus från 1700-talet renoveras

Den låga parstugan är ungefär 400 år gammal. Väl värd att bevaras, enligt den kulturminnesmärkning huset fick 1985. Men taket är dåligt, skorstenar saknas och stockväggen är rutten nedtill. Nu blir det ändring på det.

Foto: Foto: Lena Dahlberg

Västervik2016-06-13 17:00

Kåre Svensson tar en hammare och kör den rakt genom stockväggen. Så murken är den, efter många års regnstänk. Hög tid att göra något åt alltså.

Inne i den låga parstugan syns spår av vattenskador. Läkten har ruttnat och även en del av takstolarna är påverkade av åratals väta.

– I höstas ansökte vi hos Länsstyrelsen Kalmar län om bidrag för renovering och fick det beviljat i april, säger gårdens ägare Kåre Svensson.

Grundlig takrenovering

Ravenäs, som ligger mellan Gamleby och Valdemarsvik, har tidigare varit en arrendegård till Forsby. 2009 sålde Kåre och Annika Svensson Forsby, styckade av Ravenäs och bosatte sig där istället.

– Vårt hus byggdes 1906, men första gången gården nämns i kyrkoböckerna är 1685. Den K-märkta parstugan är från början av 1700-talet.

I slutet av maj påbörjades en renovering av det gamla huset, under överinseende av experter från Länsstyrelsen Kalmar län.

– Tanken är att det ska återställas i originalskick.

Byggfirma Bo Djurstedt byter de stockar och takstolar som är rötskadade, Västrums Mur & Puts murar två nya skorstenar, men med äldre utseende, och Byggservice plockar om hela taket för att byta läkt. De pannor som är trasiga kan ersättas med sparat, gammalt tegel från ladugården.

Spår av förfäder

Det tvåkupiga teglet ska inte bytas ut, inte just nu i alla fall. När huset byggdes var det förmodligen ett torvtak. Någon gång har det bytts till enkupigt tegel.

Under läkten finns rester av såväl gräs, jord och sand, samt flera lager björknäver.

Invändigt är väggarna lerklinade, någon gång kalkade. Det finns även rester av tapeter, en brun samt en blåmönstrad.

Golvplankorna är breda, och mycket nötta på sina ställen. Här har många generationers fötter trampat. Eldstäderna är stora, men delvis förfallna.

Den parstuga som antagligen beboddes senast har runt 170 centimeter i takhöjd, dörrarna är breda med originallåsen kvar.

I den andra parstugan går taket upp till nock, där syns den långa, raka och släta stocken som bär upp huset.
Om parstugan ska renoveras invändigt är ännu inte bestämt, enligt Kåre Svensson. Till att börja med är det viktigast att tak och väggar blir återställda.

Jimmy Karlsson murar upp en ny skorsten i gammal stil.
Jimmy Karlsson murar upp en ny skorsten i gammal stil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om