En torsdagskväll i det sena novembermörkret är det dags för ”läsning på herresäten i Tjust” på Blekhems herrgård.
Birgitta Bertilsson har tagit initiativ till arrangemanget och gjort det möjligt för allmänheten att få se Blekhem från insidan.
–Tjust är lite som Värmland, det finns många herrgårdar och fina hus som man inte har tillgång till, så jag kontaktade Johan Nordenfalk och fick ett fantastiskt bemötande.
– Tjustbygden har också producerat flera viktiga svenska kvinnor, det är kul att få berätta deras historia.
Anknytning till bygden
Johan Nordenfalk tar emot i huset som funnits i släkten i nio generationer. För det mesta bor familjen Nordenfalk i Stockholm, men man åker ofta ner till Blekhem.
– Det är ett trevligt initiativ, det är inte så ofta någon frågar, men när det är ett kulturarrangemang som har anknytning till bygden ställer jag gärna upp, berättar han.
Tunga kristallkronor och gedigna kandelabrar speglar sig i manshöga speglar. Mattorna är stora som en mindre lägenhet och målningar på friherrar och friherrinnor tittar ner på åhörarna som tar plats i salongen. Ett drygt 40-tal intresserade har samlats för att lyssna på högläsning och musik.
Kålåker förebild
Marias kvartett spelar Monica Zetterlund och talarna byter av varandra mellan låtarna.
Rose-Marie Möller berättar om viktiga kvinnor från Tjust. Anna Maria Roos skrev en läsebok för skolan som användes flitigt under 1913-1940. Sörgården i boken har sin förebild i byn Kålåker som ligger på Blekhems ägor och skolan i Sörgården är Almviks skola.
Birgitta Bertilsson läser högt ur ett stycke om den lilla staden som ligger i närheten och det är lätt att se Västervik målas upp.