Kvinna nekades försörjningsstöd

Kvinnan var varken inskriven hos Arbetsförmedlingen eller sjukskriven, men ansåg att hon hade rätt till försörjningsstöd. Kommunen höll inte med.

Västervik2018-03-20 23:00

Kvinnan hade ansökt om ekonomiskt bistånd för november och december 2017. Hon var då dömd för ett brott, men fick veta att fängelsestraff normalt påbörjas tre månader efter lagakraftvunnen dom, det vill säga i januari. Tiden däremellan ansåg kvinnan att hon hade rätt till försörjningsstöd av kommunen.

Kommunstyrelsen beviljade kvinnan bistånd till hemförsäkring för november och december. I övrigt anser de att kvinnans överklagande ska avslås eftersom hon varken är sjukskriven eller inskriven på Arbetsförmedlingen. Hon bedöms därmed inte göra vad hon kan för att bidra till sin egen försörjning. Hon uppfyller dessutom inte den uppgjorda planeringen för att få försörjningsstöd eftersom hon avbrutit sin kontakt med frivården och istället valt att avtjäna ett fängelsestraff.

Förvaltningsrättens dom

Kommunstyrelsen konstaterar att kvinnan inte har några kontakter med varken myndigheter, arbetsgivare eller sjukvård som gör att hon inte omgående kan avtjäna sitt fängelsestraff, och på så sätt få sitt försörjningsbehov tillgodosett genom Kriminalvården.

Förvaltningsrätten i Linköping ställer sig bakom kommunstyrelsens bedömning till viss del. Att kvinnan dömts till fängelse är inte ett godtagbart skäl, enligt rätten.

Att hon däremot inte är inskriven hos Arbetsförmedlingen, eller anfört några skäl för varför hon inte skulle kunna arbeta under den aktuella perioden, gör att hon inte har rätt till försörjningsstöd. Kvinnans överklagande avslås därför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om