Kvinnojouren Vändela stöttar utsatta kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är ett av landets största samhällsproblem. Brottsförebyggande rådet räknar med att endast vart tionde fall polisanmäls. Kvinnojouren Vändela i Västervik finns för att stötta och ge råd. - I en liten stad kan man tro att sådana här saker inte förekommer. Men det förekommer lika mycket här som i storkommunerna.

Västervik2014-12-23 08:06

Det berättar en medlem i kvinnojouren som vår tidning har talat med. Hon vill vara anonym.
Vändela är en ideell verksamhet som stöttar kvinnor i behov av hjälp. Kvinnorna kan ringa till ett journummer som är öppet alla dagar mellan klockan 20.00 och 23.00.
- Övriga tider kopplas man till en telefonsvarare. Då ringer vi upp så fort vi har möjlighet till det.
Kvinnojouren Vändela har funnits i Västervik i över 30 år och har i dag tio aktiva medlemmar.
- Just nu behöver vi fler medlemmar. Vi har funderat på att starta en utbildning i vår, men det beror på hur stort intresse som finns.
En stor del av kvinnojourens verksamhet kretsar kring samtal.
- Vi finns där för att stötta. Det är alltid kvinnan som tar beslut och väljer vad hon vill göra, vi finns till hands för att stötta henne i henne beslut.
Mäns våld mot kvinnor är ett av landets största samhällsproblem. Men det är inte allt våld som syns.
- Det är inte bara fysisk misshandel, det är psykisk också, och den psykiska misshandeln blir det inga blåmärken av. Det är vanligt att kvinnan känner sig nedtryckt och tror att hon inte är värd någonting. Vår strävan är att bygga upp henne igen, så att hon får kraften tillbaka.
Vändela har en jourlägenhet för ett antal kvinnors behov, och den utnyttjas nästan hela tiden.
- Vi behövs här. I en liten stad kan man tro att sådant här inte förekommer. Men det förekommer lika mycket här som i storkommunerna.
Kvinnorna som söker hjälp är allt från 18 år och äldre.
- Många kvinnor är fast och vet inte vad de ska göra. Men de kan ringa till oss och prata. Vi är kvinnor och vi är medmänniskor, därför ställer vi upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om