Kyrkan säljer sina fastigheter

En tredjedel av alla vigslar sker i kyrkan. Färre och färre medlemmar. Nu måste man tänka om för vid 2030 kommer Svenska Kyrkan ha 2,7 miljarder mindre i intäkter.

Konsertkyrkan ska genomgå en ommålning så småningom.

Konsertkyrkan ska genomgå en ommålning så småningom.

Foto: Anders Sjögren

Västervik2018-07-10 16:00

Svenska Kyrkan är Sveriges fjärde största fastighetsägare. Det finns 3 500 kyrkor i vårt avlånga land. Men efter en utredning 2012 skulle det visa sig att kyrkan ägde betydligt fler fastigheter än så.

Omkring 2012 började kyrkan märka att deras medlemmar och intäkter minskade. Intresset för kyrkan minskar också, i dag sker endast en tredjedel av alla vigslar i kyrkan. Det kunde konstateras att vid år 2030 skulle man ha 2,7 miljarder mindre i intäkter. Man ställde sig frågan: hur ska man hantera detta?

– Vi ville förekomma situationen, säger Annika Deltin, fastighetsansvarig i Södra Tjusts pastorat.

En utredning tillsattes och upptäckte att kyrkan ägde många fastigheter runt om i landet. Bara i Södra Tjusts pastorat hittade man ett 90-tal fastigheter. Det gjordes en inventering som blev klar i våras.

I våras såldes både Västrums prästgård och Gladhammars församlingshem. Båda egendomarna var i behov av renovering och för dyra för kyrkan att underhålla så de lades ut på den öppna marknaden.

– Man ska ha en förkärlek för att renovera gamla hus om man ska köpa från pastoratet, säger Annika.

Kyrkan försöker även tänka utanför boxen.

– Kanske kan man använda sakristian på ett nytt sätt, kanske kan det bli ett fikarum, säger Annika.

Sakristian är ett rum i kyrkan där prästen bytte om förr i tiden.

Gladhammars kyrka som i dag fungerar som en konsertkyrka ska så småningom målas om.

I Blackstad kyrka vill man skapa en mötesplats för människor, men det kräver renovering. Idag saknar kyrkan både rinnande vatten och toalett.

– Vi kommer att ha kvar våra kyrkor, säger Annika.

Kyrkorna räknas som kulturhistoriska byggnader och därför vill man renovera och bevara dem. För att sälja en kyrka krävs länsstyrelsens godkännande och att den avhelgas av biskopen. Varje år får svenska kyrkan "kyrkoantikvarisk ersättning" till en summa av 46 miljoner kronor. De ska fördelas på olika åtgärder såsom restaurering av kulturhistoriska byggnader. Driftskostnaden av en kyrka är cirka 15 000 kronor per år.

I Södra Tjusts pastorat har man lyckats förvalta fastigheterna väl. Framtiden är fortfarande oförutsägbar men det finns många idéer.

– Vi måste lyfta på alla stenar, säger Annika Deltin.

Fredrik Hultengren från Astacus var i Hjorteds kyrka och mätte egendomen, det var en del i den utredning som gjordes.
Fredrik Hultengren från Astacus var i Hjorteds kyrka och mätte egendomen, det var en del i den utredning som gjordes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!