I fjol genomfördes 213 gravsättningar på Nya kyrkogården i Västervik. Knappt 10 procent av dessa genomfördes i kista. Övriga gravsattes i antingen urna, minneslund eller askgravlund.
Efterfrågan på askgravlundar har fördubblats under den senaste tioårsperioden och är det begravningssätt som ökar mest. För att möta anhörigas önskemål har nu södra Tjust pastorat anlagt nya askgravlundar på Misterhults och Hjorteds kyrkogårdar, man har också byggt om på Törnsfalls kyrkogård.
Askgravlund är ett gravskick av kollektiv karaktär, där gravsättningen sker utan gravrätt. Precis som minneslunden är askgravlunden fri från skötselansvar, skillnaden är att minneslunden är anonym.
Vid gravsättning i askgravlund har de anhöriga möjlighet att delta i gravsättningen och en namnbricka sätts upp på en gemensam plats.
Den ökade efterfrågan av askgravlundar har gjort att fler och fler lämnar tillbaka sina gravplatser, något som i sin tur kan komma att påverka kulturmiljön. För kyrkan är det viktigt att kyrkogårdarnas kulturarvsaspekt inte går förlorad.
- Det positiva med utvecklingen är att askgravlundar är ett billigt och bekvämt val för de anhöriga, samtidigt som askgravlundar är billiga att anlägga och sköta, säger Peter Springfeldt, kyrkogårdschef i Södra Tjusts pastorat.
De nya askgravlundarna i Misterhults och Hjorteds kyrkogårdar öppnar i samband med allhelgonahelgen. Lördagen den 5 november är det invigning i Misterhult, dagen därpå i Hjorted.
Södra Tjusts pastorat består av församlingarna Gladhammar-Västrum, Hallingeberg-Blackstad, Hjorted, Misterhult, Törnsfall och Västervik.