Kyrktornet som pusslades ihop

Törnsfalls kyrka är byggd på 1100-talet. Kyrktornet är byggt med stenar staplade på varandra utan murbruk mellan stenarna. Det finns knappt någon mer medeltidskyrka i Sverige som är bevarad i sin ursprungliga form, på det viset är Törnsfalls kyrka unik. Inne i kyrkan finns det gamla utsmyckningar och utsidan av tornet utsmyckades av unga konfirmander med en blomsterkrans på kyrkans högsta punkt, korset.

Törnsfalls kyrka ligger på en liten höjd och är en av Sveriges äldsta kyrkor med sin ursprungliga form.

Törnsfalls kyrka ligger på en liten höjd och är en av Sveriges äldsta kyrkor med sin ursprungliga form.

Foto:

Västervik2013-09-11 06:47


I vår tidnings serie om olika byggnader som finns i vår kommun, besöker vi nu Törnsfalls kyrka. En av de äldsta byggnaderna i vår kommun.
Det finns ingen dokumentation om när Törnsfalls kyrka byggdes eller vem byggherren var. Det första som byggdes var kyrktornet. Det byggdes av stora stenar som staplades och kilades in i varandra utan någon form av bindemedel. Tornet var troligen förbundet med en liten träkyrka, redan på 1100-talet.
- Vid arkeologiska undersökningar som gjordes av kyrkan 1990 uttolkar man att det kan vara en gotländsk murarmästare som ledde arbetet med tornet. Det är fantastiskt hur man på den tiden kunde pussla upp ett helt torn utan att det rasade och har stått i 900 år. Under senare år har man lagt in murbruk i springorna för att stabilisera tornet, säger Elisabeth Hjortvid, som guidar vår tidning i Törnsfalls kyrka.
Inuti tornet finns en smal gång med doserad trappa som går upp i kyrktornet. För att komma ända upp till kupolen på tornet måste man gå på rangliga stegar den sista biten. Vid de arkeologiska utgrävningarna hittade man en inmurad kista i tegel som tros vara en grav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om