Arbetet med att täta och förbättra rörledningssystemen är ett enormt omfattande arbete där vi tvingas prioritera åtgärder bland annat utifrån hur mycket som bräddar i mängd till Östersjön.
– Nödbräddnig vid extrema flöden måste göras någonstans i ledningsnätet. Rörledningar är dimensionerade utifrån standarder som tagits fram av Svenskt Vatten och beskriver funktionskrav och hydraulisk dimensionering av allmänna avloppssystem.
Vid byggnation av ledningar och pumpstationer dimensioneras dessa att avleda en viss mängd men dimensioneringen kan aldrig göras utifrån tillskottsvatten i form av felkopplade takavvattningar och trasiga ledningar.
– Det skulle innebära orimligt överdimensionerade system. Säkerheten i spillvattensystem förutsätter att tillskottsvatten inte kommer att belasta spillvattenledningen. Det uppnås genom att spillvattenledningar på allmän
och privat mark är täta och att felaktiga anslutningar av ex dag eller dräneringsvatten inte förekommer. Resan till ett helt tätt system är både tidsödande och kostsam.
Ska bygga nytt
Problemet med stora mängder tillskottsvatten finns i flera orter och som exempel sker just nu ett omfattande systematiskt arbete med att identifiera källorna till tillskottsvatten i Gamleby där inläckage av tillskottsvatten också är ett stort problem.
– Projektet är ett mångmiljonprojekt och kontraktsskrivning och startmöte för sjöledning och ny pumpstation kommer att ske denna vecka.
Entreprenaden ska vara klar för slutbesiktning enligt tidplanen, innan sommaren. Projektering av ombyggnaden är i vissa delar komplicerad och har pågått sedan i början av 2015.
– Ytterligare skärpta tillsynsrutiner införs vilket innebär att vi utövar en tätare tillsyn på plats. Eventuella problem med pumpstationen upptäcks på det viset snabbare. När den nya stationen är på plats larmövervakas och kontrolleras den via vårt övergripande datoriserade driftsystem.
LÄS ÄVEN: "Hur länge får det läcka och varför?"