Lägre byggvilja bland politiker

Bara fyra av tio kommunpolitiker i Västerviks kommun, 43 procent, anser att byggtakten i kommunen behöver öka. Det är den lägsta siffran på tre år, men antalet utbildningsplatser till jobb inom fastighetsbranschen är fortsatt alldeles för få. Det visar en årlig undersökning från Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation.

Västervik2018-02-28 12:00

- Hälften av landets kommunpolitiker tycker att byggtakten behöver öka ytterligare, men fastighetsbranschen skriker redan efter arbetskraft. De närmaste tio åren behöver 15 000 personer rekryteras. Därför är det mycket oroande att dagens utbildningsplatser bara täcker 20 procent av behovet, säger Mona Finnström, vd på Fastigo i ett pressmeddelande.

När motsvarande undersökning genomfördes förra året ansåg 57 procent av politikerna i Västerviks kommun att byggtakten behövde öka. Årets resultat är alltså en minskning med 14 procentenheter jämfört med 2017.

I genomsnitt vill 45 procent av de svenska kommunpolitikerna att byggtakten i deras kommun ska öka. Samma siffra för Kalmar län är 57 procent. Mest angelägna är politikerna i Högsby, där samtliga kommunpolitiker anser att byggtakten är för låg.

Utbudet

Många svenska kommunpolitiker vill också se en förändring av utbudet på bostadsmarknaden. Nästan varannan, 46 procent, anser att fördelningen av bostadsrätter kontra hyresrätter i kommunen behöver förändras genom att bygga fler hyresrätter. I Västervik tycker en majoritet på 57 procent att det behöver byggas fler hyresrätter.

- Även om bostadsbristen på många platser inte längre är lika akut är det fortfarande många som saknar bostad. Nu krävs innovativt tänkande från bygg- och fastighetsbranschen så att vi bygger de bostäder som folk har råd att betala och som kan hålla i flera generationer, säger Mona Finnström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om