Läkare förlorar sin legitimation

En äldre läkare i Kalmar län fråntas sin legitimation på grund av tilltagande problem med en demenssjukdom. Detta beslutar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkaren är inte yrkesverksam men har fortsatt att förskriva läkemedel till sig själv.

Västervik2018-05-05 00:00

Läkaren fick sin legitimation 1964 och har bevis som specialistkompetens i röntgendiagnostik sedan 1970.

Den 12 mars anmäldes läkaren av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) till ansvarsnämnden. IVO yrkar att läkarens legitimation ska återkallas. Som grund för beslutet anför man att läkaren på grund av sjukdom inte kan utföra yrket på ett tillfredsställande sätt.

IVO hade tagit emot en anmälan från en hälsocentral då han bedömdes kunna utgöra en fara för patientsäkerheten. Det har senare framkommit att han lider av vaskulär demens och det finns uppgifter om att han förskrivit narkotiska läkemedel till sig själv.

Ärendet gick vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som nu har fattat sitt beslut.

- Det är en grundläggande förutsättning för hälso- och sjukvårdsverksamhet att allmänheten kan känna tillit till den personal som arbetar i verksamheten, skriver nämnden.

- Funktioner som koordination, minne, koncentrationsförmåga och förmåga till problemlösning är nödvändiga för att kunna utöva yrket men dessa kan svika på grund av sjukdom.

Nämnden beslutar således att läkarens legitimation ska återkallas. Läkaren själv har inte lämnat något yttrande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om