Längre utryckningstid vid hjärtstopp

Det tar allt längre tid innan ambulansen är på plats när någon drabbas av hjärtstopp. Istället räddas nu allt fler liv av människor som kan hjärt-lungräddning och befinner sig i närheten. Det hävdar Hjärt-Lungfonden i en ny sammanställning.

Bäst i Sverige. Jörgen Pettersson, t.v, och Andreas Ydringer och  ambulanssjukvården i Kalmar län räddar, procentuellt sett, livet på flest människor vid  hjärtstopp.

Bäst i Sverige. Jörgen Pettersson, t.v, och Andreas Ydringer och ambulanssjukvården i Kalmar län räddar, procentuellt sett, livet på flest människor vid hjärtstopp.

Foto:

Västervik2013-12-05 07:48


Men ambulanssjukvårdarna Jörgen Pettersson och Andreas Ydringer tycker inte att dessa uppgifter riktigt speglar verkligheten.
- Vi i Kalmar län är bäst i Sverige när det gäller överlevnaden vid hjärtstopp, berättar Jörgen Pettersson.
- Och om det nu är så att det tar längre tid för oss att komma på plats så beror det på en ökad arbetsbelastning, att vi har fullt upp med andra jobb helt enkelt, tillägger Andreas Ydringer.

Kraftig ökning
Hela 66 procent av de som drabbades av ett bevittnat hjärtstopp i Kalmar län under 2010-2012 fick hjärt-lungräddning innan ambulansen kom till platsen. I hela landet var andelen 73 procent, vilket är en kraftig ökning sedan 1992, då bara 40 procent fick hjälp. Det framgår av Svenska hjärt-lungräddningsregistrets nya årsrapport som Hjärt-Lungfonden och vår tidning har tagit del av.
- Det är glädjande att så många kan hjärt-lungräddning och vågar ingripa när något händer. Men det finns fortfarande ett stort behov av fler hjärtstartare runt om i landet, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om