Långtarmen blir 52 hektar fågelsjö

Efter åtta års administrativt arbete är våtmarksprojektet Långtarmen i full gång. Birger Andersson, initiativtagare och en av fastighetsägarna som berörs, är mycket glad över att grävmaskinen äntligen satt skopan i jorden. - Det kommer bli ett fint rekreationsområde för både fåglar och människor.

Birger Andersson och Tomas Dahlberg är två av de 26 fastighetsägarna som berörs när Långtarmen blir våtmarksområde. "Äntligen, efter åtta år av utredningar".

Birger Andersson och Tomas Dahlberg är två av de 26 fastighetsägarna som berörs när Långtarmen blir våtmarksområde. "Äntligen, efter åtta år av utredningar".

Foto:

Västervik2014-10-08 07:24


Långtarmen, som utgör gräns mellan Västerviks och Vimmerby kommuner, har tidigare varit en sjö men dikades ut för cirka 100 år sedan för att ge mer jordbruksmark. Under årens lopp har sjön, eller snarare sankmarken, åter tagit åkrarna i besittning.
- Jag fick idén när jag såg ett tv-program om ett liknande projekt i Östergötland. Kontakt togs med Länsstyrelsen Kalmar län som var intresserad. Vi hade ett första samrådsmöte hösten 2006 där alla 26 fastighetsägare ställde sig positiva till förslaget.

Ökad mångfald
Ansvarig för projektet har Magnus Strand, Treduc AB, varit. Han fick uppdraget att göra en förstudie för att se vilka möjligheter som fanns gällande projektet.
- Det fanns tre alternativ, säger Magnus Strand. Naturen kan få ha sin gång, vilket skulle innebära mer och mer sumpmark. Man skulle också kunna täckdika och pumpa bort vattnet för att få tillbaka åkermark. Eller så kan man återskapa sjön och ett våtmarksområde, där den biologiska mångfalden skulle öka. Det senare alternativet var mest lämpligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om