Länsstyrelsen om kommunens integrationsstrategi

Länsstyrelsen har yttrat sig angående kommunens integrationsstrategi för åren 2018-2022.

Västervik2018-04-27 00:00

Länsstyrelsen skriver att de ser mycket positivt på att kommunen har utvecklat en lokal integrationsstrategi, vilket ökar möjligheten att främja arbetet kring integration på såväl lokal som regional nivå. Integrationsstrategin beskriver att kommunens integrationsarbete ska bygga på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. Länsstyrelsen betonar särskilt vikten av att dessa ramverk genomsyrar integrationens alla delar.

- Mänskliga rättigheter är av stor vikt för att integrationsarbetet ska utgå från varje individs värdighet, värde och rättigheter.

Vidare anser Länsstyrelsen att barnrättsperspektivet är viktigt att belysa för att främja kommunens integrationsarbete utefter barnets förutsättningar till utbildning, god levnadsstandard, hälsa och sjukvård, fritid och myndighetskontakter.

Det övergripande målet med integrationsstrategin är att öka befolkningen i Västerviks kommun, inklusive utrikes födda. De fyra strategiska fokusområdena motsvarar de som finns i integrationsstrategin för Kalmar län. Skillnaden är att Västervik har utelämnat fokusområdet hälsa.

- Länsstyrelsen skulle gärna e en tydligare förklaring till vad som understöder identifieringen av de fyra strategiska fokusområdena på lokal nivå i integrationsstrategin, för att öka relevans av mål och -mätindikatorer.

Länsstyrelsen vill även se ett förtydligande om hur strategin praktiskt ska implementeras i verksamheterna, och hur den ska genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om