Länsstyrelsen säger ja till nya hus

Länsstyrelsen säger ja till två nya höga hus på Tändsticksområdet.

Så här tänkte sig byggarna att de två husen skulle se ut i ursprungsplanerna. Sedan dess har höjden på ett av husen dragits ner.

Så här tänkte sig byggarna att de två husen skulle se ut i ursprungsplanerna. Sedan dess har höjden på ett av husen dragits ner.

Foto:

Västervik2018-09-03 22:00

Det var våren 2017 som planerna på 58 lägenheter i två hus, sjönära i centrala Västervik presenterades. Sedan gammalt fanns det en detaljplan som medgav bostäder på området, så vägen fram till bygglov gick snabbt. Därefter tog det stopp. Boende i de befintliga husen på Tändsticksområdet var inte alls förtjusta i tanken på att få ett sjuvånings- och ett femvåningshus som nya grannar. Bygglovet överklagades, och i oktober 2017 kom länsstyrelsens beslut: Den ansåg att Västerviks kommun tolkat detaljplanen fel när det gällde bygghöjden. Bygglovet revs upp.

Istället för att dra ärendet vidare till nästa rättsliga instans så ritade man om husen. Det fick bli två femvåningshus. I december 2017 gavs ett nytt bygglov, men även detta överklagades av grannarna.

I överklagandet sköt man bland annat in sig på att ett av de nya husen hamnar nära ett av de befintliga husen. Olämpligt, bland annat av brandsäkerhetsskäl tyckte grannarna. Man hänvisade också till att Tändsticksområdet ligger i ett värdefullt område med ruinen, Västerviks Museum och Unos torn i närheten. Att bygga tätt kommer att påverka intrycket av området negativt.

De klagande hänvisade också till att 13 värdefulla ekar skulle få fällas för att ge plats åt husen.

Länsstyrelsen tycker att husen kan byggas. Man menar att även om husen står tätt kan brandskyddet bli fullgott genom bra bygglösningar. Länsstyrelsen anser också att det är acceptabelt att bygga mer tätt med tanke på att husen ligger centralt i staden. Däremot håller man med de klagande på en punkt. Fyra planerade p-platser får flyttas till en annan plats för att undvika ekfällning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om