Liksom tidigare är det Länsstyrelsen som hanterar anmälningar, utreder och beslutar om omhändertagande av vanskötta djur. Så småningom kommer också Länsstyrelsen att verkställa besluten - ett uppdrag som tidigare har legat hos polisen. Förändringen gäller från och med den första juni i år.
Anders Pleijel som är chef för Västerviks lokalpolisområde är positiv till förändringen.
- Jag tycker att det är jättebra. Vi lägger en hel del tid på att omhänderta djur. Det är allt från fiskar och fåglar till hundar och katter.
Oftast sker omhändertagandet på grund av att ett djur har vanskötts.
- Då får vi omplacera djuren till en plats där de får mat och tas om hand, eller i värsta fall avlivas, säger Anders Pleijel.
"Situationerna kan bli hotfulla"
Att omhänderta djur är egentligen ingen polisiär angelägenhet, menar Anders Pleijel.
- Sedan kan det bli så att vi får hjälpa till i början. Ibland kan situationerna bli hotfulla. Om det är nödvändigt kommer vi att följa med ut vid omhändertagandet.
Nu kan polisen fokusera mer på sin huvudsakliga uppgift - att bekämpa brott.
Vad kommer ni att lägga tid på istället?
- Det blir den normala verksamheten. Vi ser exempelvis att det brottsförebyggande arbetet är eftersatt, det kommer vi att jobba mer med, säger Anders Pleijel.
I det brottsförebyggande arbetet är narkotika en prioriterad del.
- Narkotika är ett stort problem i Västervik och det är en inkörsport till all brottslighet. Där skulle vi kunna satsa mer på att informera i skolor.