Lantbrukare i akut behov av regn

Det varma vädret under våren har varit en fröjd för många människor. Men Sveriges lantbrukare är i akut behov av regn inom en snar framtid.

Något regn ser dock inte ut att vara på väg, enligt SMHI

Något regn ser dock inte ut att vara på väg, enligt SMHI

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2018-06-07 06:00

Maj har hittills bjudit på extremt varmt väder. Temperaturer på över 30 grader har rapporterats och inget regn har nått kommunen på lång tid. Vädret har varit behagligt för alla soldyrkare, men det har även medfört en extrem torka i skog och mark och ett eldningsförbud råder. En grupp som särskilt längtar efter regnet är Sveriges lantbrukare. Det varma vädret och avsaknaden av regn har gjort att lantbrukarna hittills haft stora problem med skördarna.

– Det är extremt torrt och brandfarligt. Vi har ett stort problem i att spannmålet haft svårt att komma upp på grund av torkan, så vi får inte fram speciellt mycket foder, säger Otto Jacobsson, lantbrukare i Edsbruk och ordförande för Tjust Hushållningsgille.

Vad händer om det torra vädret håller i sig?

– Vi kan behöva slakta ut djur, då det kan vara foderbrist till vintern. Det kan även bli en stor ekonomisk kostnad för oss om vi kommer behöva köpa in foder från annat håll. Största problemet är att många lantbrukares foderförråd från förra året redan är tomma, eftersom vi hade en torr period även i fjol. Vallskörden har också vuxit mycket sämre i år, och om regnet inte kommer inom en snar framtid kommer även nästkommande skörd att bli förstörd.

Hur mycket regn skulle ni behöva?

– Det är svårt att svara på exakt hur mycket regn vi behöver. Men lite lagom och lätta skurar, inget jätteväder. Regnet behövs ju också för grundvattennivån och den ökade brandrisk vi har just nu.

Påverkas djuren av det varma vädret?

– Det gör de, mina djur håller sig mycket i skuggan under dagarna och äter på nätterna har jag märkt. Men man får se till att djuren får i sig ordentligt med mineraler, salter och vatten.

När vi når SMHI under måndagen meddelar de att inget regn väntas inom den närmsta tiden.

– Det kommer fortsätta vara torrt även om vi väntar få in lite kallare luft. Men inget regn verkar vara på väg in, så det ser ut att vara fortsatt torrt i marken. Dagarna kommer fortsatt vara varma,men nätterna kan bli något svalare, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

När var det senast regn i Västervik?

– Vi har tyvärr ingen station i Västervik, men vi kan se att det bara varit två regntillfällen i Kalmar län under hela maj månad. Det var den 26 maj i Emmaboda och 11 maj i Målilla, så det har varit en väldig avsaknad av regn under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!