Lantmäteriet förväxlade grannarnas hus: "Beklagar"

En boende i kommunen uppmärksammade att kartsökningar på hennes adress visade grannens hus. Och att sökningar efter grannens hus visade hennes adress.

Lantmäteriet har en e-tjänst dit allmänheten kan vända sig för att påtala felaktiga fastighetsgränser eller felstavade gatunamn. Huset på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Lantmäteriet har en e-tjänst dit allmänheten kan vända sig för att påtala felaktiga fastighetsgränser eller felstavade gatunamn. Huset på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Foto: Henrik Jonsson

Västervik2021-01-13 16:33

Hon hörde av sig till Lantmäteriet, som bekräftade att bebyggelsenamnen har fått en felaktig syftning. Lantmäteriet beklagade att husen blivit förväxlade och meddelade att namnen kommer att byta plats inom kort.

Mattias Johansson, funktionschef vid Ortnamnsfunktionen på Lantmäteriet, bekräftar att kartan visade ett felaktigt bebyggelsenamn till respektive fastighet, trots att adressen som fastställts av Västerviks kommun var korrekt. Han berättar också att den felaktiga lägesplaceringen av bebyggelsenamnen har korrigerats i Lantmäteriets grundläggande geodata.

– Fel av den här typen är ovanliga, de flesta korrigeringar som rör ortnamn handlar om stavningsfrågor, berättar han i ett mejl. 

Varför det blev som det blev är svårt att svara på.

– Sannolikt är det den mänskliga faktorn. Någon har gjort ett fel i samband med karteringsarbetet eller i övergången mellan analog och digital kartdatabas, berättar han Mattias Johansson.

Johansson säger att man är tacksam över att felet påtalats så att det har kunnat åtgärdas.

Om man själv upptäcker att man berörs av en felaktig uppgift i fastighetsregistret eller i en officiell karta har Lantmäteriet en e-tjänst på sin hemsida som heter "Förbättra kartan". Där kan man bland annat lämna uppgifter om felstavade gatunamn, vandringsleder som ändrats, felaktiga fastighetsgränser och vägar som tillkommit eller försvunnit.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!