Läste känsliga uppgifter om andra fångar

Anstalten i Västervik kritiseras bland annat för felaktiga uppgifter i beslut, och att felaktigt lämnat ut dokument med känsliga uppgifter.

Anstalten i Västervik får kritik av justitieombudsmannen, JO.

Anstalten i Västervik får kritik av justitieombudsmannen, JO.

Foto: Karin Hertz/VT

Västervik2018-06-11 10:00

Det är flera anmälningar från en och samma person justitieombudsmannen, JO, har prövat.

När mannen var intagen på anstalten i Västervik var han flera gånger med om att ha fått ta del av dokument som innehöll personliga uppgifter om andra interner. Efter en första JO-anmälan skärpte anstalten, enligt egen utsago, upp rutinerna. Trots det fick mannen vid ytterligare ett tillfälle ta emot ett dokument med känslig information.

JO riktar kritik i samtliga fall – och skriver när det gäller det sista fallet med felaktigt utlämnande av handling:

– Det som sammantaget kommit fram under utredningen ger anledning till oro över hur hanteringen av handlingar fungerar på anstalten.

Man uppmanar anstalten att utvärdera hur de nya rutiner fungerar. Tillförordnade kriminalvårdschefen Gustaf Robertsson säger till oss att "man både följt upp och skärpt rutinerna".

En tredje anmälan handlar om felaktiga sakuppgifter om den intagne i tre av kriminalvårdens beslut. Det är beskrivningen av brotten som mannen dömts för som blivit fel.

I anmälan kritiserar internen att samma fel upprepats tre gånger, trots att han påtalat felaktigheterna. Kriminalvården konstaterar själv i ett yttrande att man gjort fel, och att man rättat uppgifterna i efterhand. Däremot betonar man att de felaktiga uppgifterna inte haft betydelse för de fattade besluten.

JO riktar inte desto mindre kritik mot anstalten:

– Det kan bli kännbart för den enskilde om brottsligheten beskrivs som allvarligare eller mer besvärande än vad som är fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om