Ledare för kidnappningsliga får straff halverat

Det blev halverat straff i hovrätten för den 25-årige ledaren för kidnappargänget i Västervik. En åtalspunkt ? övergrepp i rättssak ? ogillas, och några av brotten omrubriceras.

Västervik2008-02-21 07:28

Domen mot gängledaren var väntad, med tanke på att alla utom en av hans kumpaner fått kraftigt sänkta straff i hovrätten.
När det gäller den person som under två dagars tid blev utsatt för våldshandlingar från 25-åringens sida, håller inte hovrätten riktigt med tingsrätten.
Tingsrätten menade att historien om guldhalsbandet - enligt gängledaren själva orsaken till bråket - var uppdiktad. Det var något som 25-åringen hittade på, för att kunna pressa mannen på pengar.
Men hovrätten anser inte att det finns något i utredningen som motbevisar den tilltalades uppgift att han hade ägt ett guldhalsband, och att han tog kontakt med mannen för att få veta vad som hade hänt med halsbandet. I konsekvens med denna bedömning anser därför hovrätten att målsäganden inte varit trovärdig, då han förnekat kännedom om sagda halsband.
Dessutom konstaterar hovrätten att mannen inte blev värre skadad efter första dagen än att han tog initiativ till en uppgörelse med 25-åringen redan dagen därpå, angående de saker som stulits från honom dagen innan.
Hovrätten ifrågasätter inte att mannen fått ta emot både slag och sparkar och att de andra uppträdde aggressivt mot honom. Det var stundtals "en kaosliknande situation i lägenheten".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om