Ledartrion i regionen har spruckit

Efter valet väntar en helt ny politisk situation för Region Kalmar. Det står redan nu klart att koalitionen som styrt de senaste fyra åren spricker. Liberalerna har sökt sig till Moderaterna och Kristdemokraterna.

Johanna Wyckman (L) säger att samarbetet med Socialdemokraterna nått vägs ände. Partierna har inte samma syn i valfrihetsfrågor.

Johanna Wyckman (L) säger att samarbetet med Socialdemokraterna nått vägs ände. Partierna har inte samma syn i valfrihetsfrågor.

Foto: Kollage

Västervik2022-08-12 06:00

Det var på försommaren som Liberalerna meddelade att man kommer att lämna Länsunionen efter valet. Den här veckan har partiet under två dagar träffat sina nya allierade, M och KD, för att trimma samman sin politik.

Regionrådet Johanna Wyckman förklarar varför man tagit det beslutet.

– Samarbetet har fungerat bra de här åren, och vi i Liberalerna har fått igenom mycket bra, bland annat satsningar på hälsocentralerna.

Samtidigt tycker hon att samarbetet har nått vägs ände. Det finns frågor där Liberalerna och Socialdemokraterna har olika syn.

– Det gäller framförallt synen på valfrihet i vården och privata alternativ. Därför söker vi oss mot ett borgerligt samarbete, säger Wyckman.

Som en konkret fråga tar hon upp utprovning av hörapparater. Där har regionen under lång tid haft problem med långa köer.

– Vi har haft en förhoppning om att få till ett vårdval, men det har inte gått. Där finns det en enighet bland de borgerliga partierna.

S, C och L-unionen har haft 36 av regionens 67 mandat. Exakt vad avhoppet innebär när det är dags att försöka sy ihop en koalition senare i höst återstår att se efter valet. Med dagens styrkeförhållanden skulle kvarvarande S och C få ihop 33 mandat, och M, L och KD 20 mandat.

Vad ser Johanna Wyckman för möjligheter att få till en koalition efter valet?

– Vi vill få till ett borgerligt styre, Nu har vi gått in i ett samarbete med M och KD och vi är beredda för att samtala med alla partier att kunna styra regionen även i minoritet.

Innebär det att en budget kan förankras hos SD?

– Ja.

Hon lägger till att hon hoppas att Centerpartiet ska göra samma vägval som L.

undefined
Emmy Ahlstedt (C).

Regionrådet Emmy Ahlstedt (C) säger att hennes parti varit väldigt nöjd med det samarbete som varit, och att hon gärna sett en fortsättning. Hon säger att hon egentligen inte överraskades av Liberalernas besked.

– Det går i linje med vad partiet gjort på riksnivå.

Vad kommer Centerpartiet att välja efter valet?

– Vi kommer att välja den koalition där vi kan få ut mest Centerpartistisk politik.

Precis som på riksnivå så säger hon att Centpartiet helst ser ett brett samarbete i den politiska mittfåran. SD är uteslutet för henne

– Vi delar inte deras värdegrund när det gäller människosyn, men också i frågor som rör miljö och klimat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!