Ledningar i Gamleby ska spolas

Med start i månadsskiftet mars/april kommer Pollex AB att utföra renspolning av vattenledningsnätet i Gamleby på uppdrag av Västervik Miljö & Energi AB. Syftet med spolningen är att förebygga problem med missfärgat vatten.

Västervik2018-03-07 18:10

Arbetet är ett led i underhållsarbetet och liksom tidigare gånger utförs arbetet av Pollex AB. Den metod som kommer att användas innebär att luft och vatten leds in och ut i vattenlednings-sträckan via brand- eller spolposter. Det luftblandade vattnet avskiljer avlagringarna (järn och mangan) i röret.

Servisledningar till fastigheter i området kan få missfärgat vatten i samband med spolningarna. Missfärgning kan även uppstå utanför det område där spolning pågår. Missfärgningen är inte farlig, men man ska inte dricka eller använda starkt missfärgat vatten till matlagning.

Det är starkt rekommenderat att man låter vattnet spola kraftigt i kallvattenkranen i minst fem till tio minuter efter avslutat arbete för att få ut luft och missfärgning.

Risk för missfärgat vatten

Efter att spolningen av huvudledningen är klar kan luft och missfärgat vatten finnas kvar i ledningarna. Därför bör kallvattenkranen (ventilen) närmast vattenmätaren inom fastigheten öppnas försiktigt så att eventuell luft släpps ut.

- Spola därefter i samtliga kranar, rekommenderad spoltid är 5-10 minuter. Spola inte i toaletten och använd inte tvätt- eller diskmaskinen förrän samtliga kranar är renspolade då detta kan leda till igensättning av filter och ventiler, skriver Västervik Miljö & Energi AB på sin hemsida.

Arbetet utförs i etapper med start i månadsskiftet mars/april 2018.

De kunder som berörs kommer att få information i brevlådan två till fyra dagar i förväg. I informationen uppmanas kunderna att stänga den kran/ventil som sitter före vattenmätaren den dag som kunden direkt berörs av spolningen.

- Vi ber om överseende med de olägenheter som renspolningen medför för er. Vi hoppas och tror att ni har förståelse för de åtgärder som utförs då vår målsättning är att ni ska få ett stabilt och bra vatten i era vattenkranar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om