Leif Svensson (V) står på sig

Leif Svensson (V) anser att svaret han får av Tomas Kronståhl, att vänstern slår in öppna dörrar, då det gäller att kommunen ska göra en skyfallsplan, inte alls stämmer.

Enligt Leif Svensson (V) är inte dagvattenbrunnarna tillräckliga vid ett skyfall, så orenat vatten rinner ner i hamnbassängen.

Enligt Leif Svensson (V) är inte dagvattenbrunnarna tillräckliga vid ett skyfall, så orenat vatten rinner ner i hamnbassängen.

Foto: Anders Sjögren

Västervik2016-04-20 12:18

Leif Svensson menar att det inte finns tillräcklig kapacitet för behovet att ta upp dagvatten. Han visar på det nybyggda bostadsrätterna Magasinet vid hamnen, där orenat dagvatten rinner rakt ner i hamnbassängen. Han lämnade in en motion om att kommunen måste ta fram en skyfallsplan, som Leif anser ska vara vägledande i all detaljplaneläggning som räcker för att ta hand om allt regn vid skyfall. Men han fick inte medhåll av kommunstyrelsen som röstade ner motionen.

– Jag tycker inte att jag slår in öppna dörrar.

Han menar att de nyligen gjorda dagvattenbrunnarna vid Magasinet inte kan ta emot så mycket dagvatten som ett kraftigt regnoväder för med sig.

– När vattnet rinner över i brunnarna rinner orenat dagvatten ner i världens mest förorenade hav. Vi måste göra allt vad vi kan för att inte fortsätta att förorena Östersjön.

Sand och grus

Leif Svensson menar att sand och grus som används som halkbekämpning, binder olika former av föroreningar.

Vår tidning kontaktade Magnus Petersson som är verksamhetschef för transporter och tillstånd på Västervik Miljö & Energi AB. En av de arbetsuppgifter de utför är att ta upp sand på kommunens gator.

Tar ni prover på sanden ni sopar upp om den innehåller några former av föroreningar och tungmetaller?

– Ja, vi tar stickprov innan vi kör upp det till Målserums avfallsanläggning. Jag har inte den kunskapen som visar vad det innehåller för föroreningar. Men vi använder oss av krossat berg som inte tar upp så mycket föroreningar. Föroreningarna rinner troligtvis ner i dagvattenbrunnar.

Magnus Petersson säger att det krossade bergmaterialet som tas upp, innehåller mycket skräp och tunna grenar från träd.

– Vi väljer att inte återanvända det krossade berget. Det skulle krävas mycket manuellt arbete att bli av med allt skräp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om