Lekar, historia och hantverk i 1700-talstorp

I det gamla båtsmanstorpet på Kulbacken arrangeras sommaraktiviteter för femte året i rad. Det finns hantverk att lära sig och gamla lekar att prova på.

Joakim Lyrsten och Joudi Abduljalil sysslar med luffarslöjd.

Joakim Lyrsten och Joudi Abduljalil sysslar med luffarslöjd.

Foto: Kalle Barrsjö

Västervik2018-07-23 18:00

Stugan kallas Fågeltorpet och är ett soldattorp från 1700-talet. Torpet var fyllt med historia som bara väntade på att få berättas och för fem år sedan arrangerade Julia Johansson "Sommar i Fågeltorp" för första gången.

– Nu finns vi här för att hjälpa väggarna berätta historien, säger hon.

Initiativet grundas i att ge barn rätt till en bra sommar med roliga aktiviteter som inte kostar. Ett besök på Fågeltorpet kan resultera i hantverksföremål av koppar och metall, också kallat luffarslöjd, samt ullhantverk. Ute på gården får man prova på gamla lekar som att hoppa säck och gå på styltor. "Sommar i Fågeltorp" erbjuder också intressanta historier om hur livet var under förra sekelskiftet. Julia berättar att luffarslöjd uppkom på den tiden då det var olagligt att vara arbetslös och tigga, samtidigt som det också var svårt att få jobb. För att slippa fängelse började så kallade dagdrivare göra hantverk i bland annat olika metaller, och byta till sig förnödenheter som mat och husrum. Det kunde handla om skedar, skålar eller krokar. Luffarslöjd bjuder in till kreativitet och fantasi för barn och vuxna.

Den här veckan – som också är den sista för säsongen – finns Lotta Björn, Joakim Lyrsten, Joudi Abduljali och Julia Johansson i torpet för att ge liv åt gamla svenska traditioner, historier och lekar.

Torpet flyttades under 90-talet. Från Västra Ed till Kulbacken i Västervik.
Torpet flyttades under 90-talet. Från Västra Ed till Kulbacken i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!