Leklandet töms och skrubbas efter bakteriefynd

Simhallen stängde hastigt leklandet under torsdagen. Anledningen: Man har hittat legionellabakterier i vattnet.

Leklandet töms nu på vatten och skrubbas en extra gång, för att man ska få bort bakterierna.

Leklandet töms nu på vatten och skrubbas en extra gång, för att man ska få bort bakterierna.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2023-03-30 12:37

Man gör mätningar av vattnet i simhallen varje månad. Förra veckan gjordes en mätning och på torsdagen kom resultatet. Det fanns legionellabakterier i vattnet i det nya leklandet. Bassängen stängdes direkt. 

Helene Lambertsson, simhallschef, säger att de inte behövde informera några besökare på plats, simhallen var nämligen ändå stängd under torsdagen på grund av utbildningar. 

Hur har bakterierna hamnat i vattnet?

– Ja du, bra fråga. Vi vet inte var det kommer ifrån.

Legionellabakterier kan ge legionella – också kallad legionärssjuka – som är en svår typ av lunginflammation. Sjukdomen smittar inte via människor utan genom att man andas in små droppar förorenat vatten. 

Vanliga symptom på legionella är lunginflammation med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, svårighet att andas eller andfåddhet. Bakterierna finns naturligt i små mängder i vattendrag som sjöar. Men att dricka vatten med legionellabakterier är inte farligt, det är när man andas in det och får ner det i lungorna som du kan bli sjuk. 

Det är bara leklandet som behövt stänga, de andra bassängerna är öppna som vanligt. Helene Lambertsson säger att de redan börjat vidta åtgärder. Bassängen kommer tömmas och skrubbas, något som redan görs regelbundet varannan månad. Sedan ska man ta nya prover och vänta på resultatet. Innan man fått ett nytt bra provresultat kommer man inte att öppna leklandet igen. 

– Folk ska inte känna sig oroliga för att komma hit. Vi gör allt vi kan och tar det på allvar. 

Entré Simhallen, Västerviks Simhall, Hösten 2022
Entré Simhallen, Västerviks Simhall, Hösten 2022
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!