Lena Maria behärskar det tredimensionella

"Kan jag ta flygcert fast jag är tjej, har glasögon och är ganska liten?". När Lena Maria Blomberg ringde flygklubben i Uppsala den där dagen för 37 år sedan gjorde hon det för att hon ville uppleva känslan av att flyga själv. Att ha kontrollen.

Det är många punkter som ska checkas av innan kärran är klar att taxa ut på banan.

Det är många punkter som ska checkas av innan kärran är klar att taxa ut på banan.

Foto:

Västervik2017-04-10 13:44

Det är sällan man träffar någon så full av energi och envishet och med så stort engagemang i sin hobby.

Att börja prata flyg med Lena Maria Blomberg är som att vrida om nyckeln, dra på full gas och stiga brant, för att sedan plana ut och aldrig vilja sluta.
– Börja flyga! Det är en jättebra motivation för att hålla kroppen i trim. Jag gör en årlig kontrollbesiktning förstår du.
Tänk att någon som varit så rädd för flygplan ändå tog flygcert.

Lena Maria Blomberg växte upp på en bondgård utanför Eskilstuna. I luftrummet över ägorna flög många militärplan.
– Jag var livrädd för de där planen när jag var liten. Men så tänkte jag att antingen kan jag fortsätta vara rädd, eller lära mig flyga.

Innan hon kom så långt började hon läsa till farmaceut i Uppsala, och hade turen att få flyga med en tjejkompis pojkvän några gånger.
– Jag fick en sån himla skön känsla av att flyga. Men så flyttade han. Vilket betydde att jag inte fick flyga mer.
Det var då hon ringde det där samtalet till Uppsala.

Sedan några år tillbaka är hon medlem i Västerviks flygklubb, och kan därför låna klubbens plan när andan faller på och ekonomin tillåter. Efter att ha baxat ut flygklubbens SE-IRK, en PA-28-200R Arrow, och gjort alla kontroller som ska göras, klättrar vi in i det fyrsitsiga lilla planet. Lena Maria tar fram checklistan och går noga igenom alla punkter innan vi taxar ut på bana 33. Med lurar på huvudet är det lätt att prata med varandra trots en del oväsen.
– Efter att ha ringt flygklubben den där gången 1980 ville de att jag skulle komma dit. Jag fick följa med direkt upp i ett plan, på pilotplats. Jag var svettig och spänd såklart, och höll nästan andan, men det var jätteroligt!
– Jag tog fem lektioner – och blev såld.

För att få råd att flyga slutade hon på universitetet och började jobba på långvården istället.
– Jag började med flyglektioner i oktober 1980. Det var tuffa flygtimmar men jag lärde mig mycket av att flyga vintertid.
Första gången Lena Maria flög en långnavigering helt själv var till Hultsfred, eftersom hon hade en pojkvän i närheten.
– Då kände jag att jag klarade av att flyga själv. Det var en härlig känsla.
I juni 1981 fick hon sitt flygcert. Det tog inte lång tid innan hon ville börja tävlingsflyga.
– Jag har tävlat i ett tiotal SM i precisionsnavigering. I början kom jag sist, som bäst i mitten ungefär.

Den som tycker att Västervik är en vacker stad borde verkligen se omgivningarna från 300 meters höjd. Det ger en rejäl uppgradering av intrycket. Det är då man slås av allt vatten vi omges av, inte bara havet utan även alla havsvikar och insjöar. Skog, åkrar och snirkliga vägar. Och så alla välkända landmärken: sjukhuset, kyrkorna, Slottsholmen och Lucerna. Korta avstånd till allt - fågelvägen.

Lena Maria är gift med Svante Blomberg. Han är också ”fritidspilot” sedan unga år. De träffades genom sitt gemensamma intresse och har varit ett par sedan 1984.

Så småningom tog Lena Maria upp studierna igen och utbildade sig till farmaceut och biomedicinare. Sedan dess har hon arbetat både inom apoteksvärlden och inom läkemedelsindustrin.
Paret har tre söner, som har fått uppleva minst sagt speciella semesterresor då de kunnat ta med kompisar på flygturer.
– Det har hänt att Svante och jag tagit var sitt plan och stuvat in barnen och deras kompisar där bak.

Sedan tio år tillbaka bor Lena Maria och Svante Blomberg i Verkebäck. Flyger gör hon så ofta det finns möjlighet.
– Vi tar gärna med några vänner och flyger över till Gotland om det är fint väder. Det tar en halvtimme. Parkerar vi intill flygklubben är det bara en kort promenad in till Visby.

Att ge upp sitt stora flygintresse är nog det sista Lena Maria Blomberg kommer göra. Det har blivit hennes livsstil.

Lena Maria Blomberg tog flygcert 1981. Sedan dess har hon varit aktiv i många flygklubbar i Sverige och bland annat tävlat i SM i precisionsnavigering. Numera är hon medlem i Västerviks flygklubb. Foto: Lena Dahlberg
Lena Maria Blomberg tog flygcert 1981. Sedan dess har hon varit aktiv i många flygklubbar i Sverige och bland annat tävlat i SM i precisionsnavigering. Numera är hon medlem i Västerviks flygklubb. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om