Lena Strömbäck opererades för att slippa övervikt: "Jag har fått livet tillbaka"

Hon säger att hon numera "flyger som en fjäril" när hon buggar, en skön känsla för någon som vägt för mycket under lång tid. Men Lena Strömbäck fick också en hel del, positiva, bieffekter av sin viktminskning. - Mina strumavärden blev normala efter operationen.

En 40 kilo lättare Lena Strömbäck, åtta veckor efter operationen. Livet har kommit tillbaka, säger hon. Foto: Lena Dahlberg

En 40 kilo lättare Lena Strömbäck, åtta veckor efter operationen. Livet har kommit tillbaka, säger hon. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-01-21 13:00

Det är samma vanliga Lena Strömbäck som möter upp i Medborgarskolan lokaler. Och ändå inte. En viktminskning på 40 kilo märks. Hon är glad, men kanske lite trött. Nyligen tillbaka på jobbet som verksamhetsutvecklare efter en tids sjukskrivning.

- Jag har haft problem med viktuppgång på grund av en störning i ämnesomsättningen sedan åtta, nio år tillbaka. Och provat allt, precis allt, för att gå ner i vikt. Till slut orkade jag inte med mig själv. Jag orkade inte dansa, orkade inte med jobbet eller familjelivet.

- Det fick vara nog helt enkelt.

Till slut bestämde hon sig för att skriva ett mycket personligt brev till kirurgmottagningen på Västerviks sjukhus. Det här var i augusti 2016.

- Men jag togs inte emot eftersom de har en gräns på 40 i BMI. Jag hade 38,5. Men jag fick tips att ta kontakt med Kalmar, där gränsen är 35. Trots att vi ju tillhör samma landsting...

Efter två veckor fick hon svar.

- Jag fick ett positivt besked gällande en operation, massor med information och en tid för gruppsamtal och läkarbesök.

Informationen gällde de olika operationsmetoderna gastric sleeve eller gastric bypass.

- Samma dag fick jag ett besked där läkarna tyckte att gastric sleeve passade bäst på mig. Det var både en lättnad och nervositet på samma gång.

Metoden gastric sleeve innebär att en stor del av magsäcken tas bort, cirka 75 procent enligt Lena Strömbäck. Operationen utförs med hjälp av titthålskirurgi.

- Jag opererades den 18 november. Läkaren var noga med att säga att det han gjorde var det lilla. Jag måste själv bidra med den stora delen av arbetet med att gå ner i vikt.

Som mest vägde hon 117 kilo. Åtta veckor efter operationen vägde hon 77 kilo.

- Jag har aldrig mått så bra efter en operation. Det kändes som en nystart. Men jag rekommenderar den som funderar på att operera sig att gå via landstinget. Det är viktigt att allt görs i rätt ordning. Låna inte en massa pengar för att göra operationen privat.

Lena Strömbäck har en sjukdomshistoria som skulle kunna fylla sida upp och sida ner. Kort sagt lider hon av giftstruma sedan nio år tillbaka.

- Jag går på livslång medicinering. Det har varit totalt kaos under alla år sedan strumaoperationen. Men efter magoperationen är mina strumavärden normala med hjälp av medicineringen. Jag har fått livet tillbaka.

Vad behöver du tänka på nu efter operationen?

- Jag måste äta sex gånger per dag. Portionerna är dock väldigt små och jag måste äta sakta och ta små tuggor. Jag har blivit laktosintolerant, något jag var medveten om att man kunde bli. Annars har allt gått bra.

I maj ska hon på återbesök. Efter två år görs en bedömning om det behövs någon plastikoperation.

Nu dansar Lena igen, och har köpt årskort på ett gym.

- Och så har jag och min "låtsasbror" Niclas Appelquist anmält oss till Karhu Run. Han har stöttat mig mycket och vi lovat varandra att ta oss igenom loppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om