Lenas schäfrar fostras med öppet sinne

Vänliga, nyfikna och lugna. När det inte är dags för bus förstås. Men de kan också vända till skarpt läge om det gäller att skydda sin matte. Lena Gedminas två schäfrar är hennes ständiga följeslagare.

Kattungen Jami, 13 veckor gammal, av rasen neva masquerade. Lena Gedminas har tre katter av den rasen på gården Strömstad.

Kattungen Jami, 13 veckor gammal, av rasen neva masquerade. Lena Gedminas har tre katter av den rasen på gården Strömstad.

Foto:

Västervik2017-01-23 16:30

På Strömstad utanför Blackstad går fyra hästar i hagen. Schäfrarna Kanto och Jazz har full koll på allt som händer på gården, men älskar också att bara ligga och ta det lugnt intill den öppna spisen i köket. Här finns också tre katter av rasen neva masquerade, en sibirisk raskatt som Lena Gedminas kom i kontakt med som fodervärd.

Lena Gedminas har många år som aktiv hundägare och hundinstruktör bakom sig. Hon har också familjehem sedan flera år tillbaka.

Nu har hon planer på ett företag där hon ska erbjuda tjänster som har med coaching att göra. Där ska hon ta hjälp av sina hästar och hundar.

Bytte till schäfer

Lena Gedminas är uppvuxen i Gamleby, men flyttade till Norrtälje under tonåren. Hennes första hund blev en bordercollie.

- Jag var engagerad inom hundklubben i Norrtälje, och utbildade mig till hundinstruktör hos Barbro Börjesson på Statens hundskola i Sollefteå. Av henne fick jag lära mig att bordercollie är bland de svåraste raserna när det gäller lydnad, schäfer den lättaste.

- Jag födde tidigare upp bordercollie, men bytte ras. Det var som natt och dag när jag började träna schäfer istället.

I slutet av 1990-talet åkte hon till Tyskland och köpte tre avelstikar, för att komma tillbaka till de ursprungliga blodslinjerna.

Eventuell nystart för kenneln

Sedan dess har hon fött upp åtskilliga valpar. Som mest hade Lena Gedminas 15 schäfertikar i sin kennel Team Quantos. En verksamhet som nu är vilande, men där hon fick pris som Sveriges bästa schäferuppfödare 2001 och 2002.

Sedan flytten till Strömstad utanför Blackstad 2003 har det bara blivit fem kullar, mycket beroende på att hennes man blev sjuk och att Lena fick alldeles för mycket att göra med hundarna, återkoppling till valpköpare och det familjehem hon fortfarande har.

- Jag ville egentligen flytta till Norge, då för över tio år sedan, men min son ville till de här trakterna eftersom hans mormor och morfar finns i Gamleby.

Idag har hon bara Gipsygårdens Kanto, en tvåårig hane, samt Gipsygårdens Jazz, en tik på fem år.

- Kanske blir de en ny start när det gäller kennelverksamheten.

IPO-utbildade

I familjehemmet bor tre tonåringar. Schäfrarna fungerar ofta som terapihundar när tjejerna behöver sällskap eller någon som lyssnar. Djur är ju som bekant bra på sånt.

- Hundarna läser av tjejerna, schäfrarna känner hur de mår. Hundar och hästar är också bra att träna på när det gäller att säga nej. När du säger nej till ett djur så måste du mena det, annars lyssnar de inte.

Lena säger att hon vill att hundarna ska vara öppna för kontakt. De ska kunna läsa av alla, inte bara sin matte.

Att fungera som terapihund är en sak, att träna schäfrar enligt IPO, en tävlingsgren inom Svenska Brukshundsklubben där det ingår kombinationer av spår, lydnad och skyddsarbete en helt annan.

- IPO-utbildning är ett måste på schäfer för att få avla. Är du en seriös uppfödare så har du den utbildningen på hunden. Jazz har sin utbildning klar. Kanto får sin under våren.

Vill coacha människa-djur

- De här schäfrarna är allroundhundar som passar bra i aktiva barnfamiljer. Och man får gärna vara intresserad av såväl utställningar som tävlingar. De är också lätta att jobba med, arbetsvilliga.

Framöver vill Lena Gedminas jobba med att coacha hund och människa, häst och människa.

- Jag vill hjälpa människor att få en bra relation med sitt djur. En öppen relation som inte bygger på kadaverdisciplin.

Lena Gedminas tränar sina schäfrar Jazz och Kanto enligt IPO, där det ingår kombinationer av spår, lydnad och skyddsarbete. Men hennes hundar fungerar även som terapihundar i det familjehem hon driver. Foto: Lena Dahlberg
Lena Gedminas tränar sina schäfrar Jazz och Kanto enligt IPO, där det ingår kombinationer av spår, lydnad och skyddsarbete. Men hennes hundar fungerar även som terapihundar i det familjehem hon driver. Foto: Lena Dahlberg
Populäraste hundraserna i Västerviks kommun
I Västerviks kommun fanns 3901 hundar registrerade den 31 december 2016. Nedan följer antalet av de tio vanligaste raserna.
Labrador retriever: 149
Schäfer: 128
Golden retriever: 125
Border collie: 96
Dansk/svensk gårdshund: 84
Wachtelhund: 82
Jack Russell terrier: 76
Shih Tzu: 75
Cocker Spaniel: 52
Cavalier King Charles Spaniel: 49
Källa: Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om