Levande och döda hittas med DNA

Allt fler släktforskare väljer att DNA-testa sig. "I Sverige fördubblas de som söker svar om sin genetiska bakgrund varje år", säger Peter Sjölund som beskrivs som en av de främsta experterna i Skandinavien på DNA-släktforskning.

Släktforskaren Peter Sjölund gästar Västerviks stadshotell den 27 april.

Släktforskaren Peter Sjölund gästar Västerviks stadshotell den 27 april.

Foto: Pressbild

Västervik2019-04-07 07:00

Den 27 april kommer han till stadshotellet i Västervik, inbjuden av Tjust släktforskarförening, för att föreläsa och svara på frågor som rör just DNA och släktforskning.

Fortfarande är DNA-tester en tämligen ny företeelse inom släktforskningen, men en företeelse som ändå snabbt blivit ganska etablerad, poängterar Peter Sjölund.

– Möjligheten har funnits sedan 2010 men det är först under de senaste tre åren som intresset ökat explosionsartat, säger han.

– Hittills har 30 miljoner människor i världen testat sig. Och i Sverige rör det sig i nuläget om cirka 120 000 personer, en siffra som fördubblas varje år.

På marknaden finns flera seriösa aktörer men också mindre seriösa sådana, som ser chansen att dra in pengar – något som Peter Sjölund också kommer att prata om under sin föreläsning i Västervik.

Att som släktforskare DNA-testa sig är som att ge sig ut på en resa, tycker han.

– Man matchas ihop med tusentals nya släktingar, och till skillnad mot när man gräver i arkiven hittar man härigenom även levande människor. För egen del har testerna gjort att jag bland annat fått kontakt med släktingar i Australien och USA som jag fortsätter att hålla kontakten med.

Peter Sjölund framhåller också att en viktig poäng med DNA-testerna är att man genom dem kan verifiera sin pappersforskning.

– Genom att testa enskilda släktlinjer kan du ta reda på om det som står i källorna stämmer. Det går att kontrollera släktskap många hundra år tillbaka i tiden genom ett DNA-test, om du kan hitta en obruten släktlinje av bara män eller bara kvinnor, säger han.

Genom DNA-testerna kan släktskap konstateras men hur man är släkt blir en fråga att sedan gräva vidare i.

Den äldsta släkting Peter Sjölund själv hittat tack vare att han topsat sig är en man som levde i Ukraina för 9 000 år sedan och vars kvarlevor grävts fram ur en grotta.

– De här upptäckterna gör att man liksom knyter ihop sig med historien och människans utveckling, säger han.

För egen del började han släktforska redan 1990. Det vill säga före internet och den digitala revolutionen.

– Då forskade man ju på ett helt annat sätt. I dag är det både enklare och svårare att släktforska. Överlag har vi blivit sämre på att gå tillbaka till ursprungskällorna och förlitar oss i stället många gånger på forskning som andra redan gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!