Liberalerna vill starta resursskolor

I Liberalernas budgetförslag väger en av punkterna tungt: Start av nya resursskolor för barn med särskilda behov.

Liberaler: Fredrik Lindström, Sverker Thorén och Kenneth Hardy Axelsson.

Liberaler: Fredrik Lindström, Sverker Thorén och Kenneth Hardy Axelsson.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-06-07 21:30

Under torsdagen presenterade Liberalerna sitt budgetförslag. Det utgår från majoritetens förslag med ett antal tillägg.

– För några år sedan lades tre resursskolor ned här i Västerviks kommun. Alla skulle inkluderas. Men det vi ser nu är att de med störst behov har svårt att lyckas och kostnaderna har skenat. Vi är inte motståndare till inkludering, men barn med allvarliga särskilda behov kräver en trygg miljö med kompetenta pedagoger, säger Kenneth Hardy Axelsson.

Liberalerna föreslår därför att det ska inrättas två nya resursskolor enligt en modell från Linköping. Där har kommunen drivit och utvecklat den här typen av skolor under en längre tid.

– De har fått rätt i Högsta förvaltningsdomstolen gentemot Skolinspektionen. Det är alltså fullt möjligt att driva resursskolor trots att skollagen inte säger det i klartext. Nu är det många andra kommuner som vill följa efter.

Ett annat förslag i budgeten är nystart för en kultur- och fritidsnämnd.

– Majoriteten har inte lyckats få till ett kulturkvarter eller nytt bibliotek. Kulturen är viktig och det är nödvändigt att det finns kunniga politiker med huvudansvar som kan driva och utveckla, säger Sverker Thorén.

Tredje punkten i budgeten handlar om en satsning för att trygga verksamheten inom Naturum Västervik. Där vill Liberalerna bland annat att man ska utreda och ge förslag på hur hav- och vattenanknuten forskning kan kopplas till Naturum, Campus och Västerviks kommun.

Liberalerna presenterade även sina kandidater på valsedeln för Västerviks kommun. Nummer ett är Sverker Thorén, lärare till yrket och fritidspolitiker sedan 1985. Under åren 2002 till 2006 var han riksdagsledamot för Kalmar län.

– Jag började arbeta med politiken för miljöns skull och jag har fortsatt för att kunna utveckla och förnya den lokala demokratin.

Som nummer två står Nina Berge, specialpedagog, som har varit politiskt aktiv i fem år. Kenneth Hardy Axelsson sitter i barn- och utbildningsnämnden, brinner för skolfrågor och är nu inne på sin tredje mandatperiod.

Ett helt nytt namn på listan är nummer fyra: Fredrik Lindström.

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, men det är först nu som jag vågar ge mig in i politiken på allvar. Det finns så mycket som jag ser skulle kunna fungera på ett bättre sätt. Att jag valde Liberalerna beror på att det är ett parti som jag tycker har sunda grundvärderingar.

Nina Berge står som nummer två på Liberalernas valsedel för Västerviks kommun.
Nina Berge står som nummer två på Liberalernas valsedel för Västerviks kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!