Linbaneolyckan var bromshaveri

En man är allvarligt skadad och vårdas på intensiven efter en olycka med linbana på Västervik resort.

Tornet på utsiktsberget där Äventyrsbergets zipline startar.

Tornet på utsiktsberget där Äventyrsbergets zipline startar.

Foto: Kalle Barrsjö

Västervik2018-07-16 18:00

På lördagen vid 16:35 inträffade en olycka på Västerviks Resort. En man i 30-årsåldern åkte linbana, en så kallad zipline, och kraschade in i en stolpe.

Räddningstjänsten i Västervik fick hjälpa mannen ned från den höga höjden.

– Av tekniska problem har personen i fråga slagit i en stolpe och fått hjälp av räddningstjänsten att komma ner från höjdavsatsen, säger Håkan Persson, insatsledare.

Linbanan på resorten har funnits i fyra år. Den går från utsiktsberget ner till stranden.

– Personalen har god vana och har jobbat med ett par tusen åk. Det var en olyckshändelse, säger David Apelqvist som driver Äventyrsberget på Västerviks Resort.

I slutet av linbanan finns en bromsanordning som ska ge åkaren en mjuk inbromsning. Men när 30-åringen var på väg i linbanan havererade bromsen och ”han slungades in i en slutstolpe”, förklarar P-O Jansson vid polisen.

Ronnie Vorland var med sin familj på utsiktsberget i lördags när olyckan inträffade.

– Min fru och vår fyra år gamla son hade klättrat upp i tornet. Båda var fasthakade och redo för att åka när en kille i personalen fick samtalet om olyckan.

Ett antal personer har uttryckt kritik kring händelsen och säkerheten vid linbanan. En person uppger sig ha sett silvertejp virat runt vajern. David Apelqvist kommenterar:

– Det är en flera hundra meter lång vajer som väger flera ton, att vi skulle använda silvertejp för att hålla ihop den är absurt.

Äventyrsbergets zipline genomgår dagliga rutinkontroller och bromsarna ska besiktigas varje år. Personalen vid linbanan ska också ha genomgått en internutbildning med David Apelqvist. I måndags utförde Polisen en teknisk undersökning för att gå till botten med vad som hände. Rapporten är inte färdigställd och i väntans dunkel är det svårt att konstatera vad det egentligen var som gick snett.

I förra veckan var Västerviks-Tidningen och gjorde ett reportage om linbanan. Enligt reportern på plats upplevdes säkerheten som god och personalen vid anläggningen tog seriöst på reglerna. Bland annat hindrade personalen en familjs son från att åka eftersom pojken var för kort och man inte kunde garantera hans säkerhet.

Den 30-årige mannen som skadades i lördags har nu flyttats från intensivvårdsavdelningen men vårdas fortfarande kvar på sjukhuset.

Händelsen är rubricerad som vållande till kroppsskada.

Polisen har spärrat av tornet och linbanan är stängd tillsvidare.
Polisen har spärrat av tornet och linbanan är stängd tillsvidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!