Lisa syr kläder till Melodifestivalen

- och lanserar en egen underklädeskollektion.

Lisa Granat, uppvuxen i Västervik, jobbar som designer och sömmerska. Nu är hon i full färd med att sy kläder till Melodifestivalen - för femte gången.  Foto: Lena Dahlberg

Lisa Granat, uppvuxen i Västervik, jobbar som designer och sömmerska. Nu är hon i full färd med att sy kläder till Melodifestivalen - för femte gången. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-01-04 06:44


Är man bara tillräckligt bra och vill något tillräckligt mycket så går det att nå långt. Även i en så pass tuff bransch som att designa och sy kläder. Det är Lisa Granat från Västervik ett bra exempel på. Snart ser vi hennes kläder i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Hon gifte sig i somras, 24-åriga Lisa Granat. Som designer och sömmerska blir det inte i vilken outfit som helst. Den svarta klänningen i skinn och tyll är hon nog ganska ensam om. Men annars hinner hon inte sy till sin egen garderob. Den närmaste tiden kommer Lisa Granat försvinna in i en jobbvärld som få av oss har insyn i. Att vara en av "mellots" två sömmerskor är att jobba dygnet runt, och att ständigt vara beredd på att improvisera.

- Som när Gina Dirawis klänning sprack precis innan hon skulle in på scenen Eller när jag fick fem sekunder på mig att byta Sanna Nielsens kläder.

Lisa Granat är uppvuxen i Västervik, men flyttade till Örebro som 16-åring för att gå gymnasieutbildningen Kläder och mode. Sytt har hon alltid gjort. I nian hade hon till exempel en mycket speciell svart klänning på skolavslutningen. Sydd av två rullar sopsäckar.

- Jag ville egentligen ha en sammetsklänning, men tyget blev för dyrt. Jag har alltid gillat att experimentera med kläder, hår och utseende.

Tack vare rekommendationer fick hon göra praktik på SVT och dramaserien Anno 1790.

- Jag var kostymassistent till Kicki Ilander, välkänd kostymtecknare, och fick göra väldigt många olika saker. Men 14 timmars arbete per dag kan nästan bli avskräckande.

- Jag kände att jag behövde utbilda mig mer och läste sedan den ettåriga utbildningen Lär dig skinn och päls på Stenebyskolan i Dalsland.

Praktiken, som varade i nästan ett år, gav bra erfarenheter och blev en viktig språngbräda till nya jobberbjudanden.

Nu när julledigheten är över väntar ett halvår med hårt arbete. Lisa Granat beskriver det som att gå in i mellobubblan och inte komma ut förrän Eurovision är över i maj.

- Jag har varit med förr så jag vet hur det är. För fyra år sedan hörde kostymansvariga för Melodifestivalen 2012 av sig, precis när jag börjat utbildningen i Dalsland. Jag fick en individuell studieplan för att både kunna läsa och sy kläder till melloturnén.

Under det första halvåret av 2016 är det återigen Phia Hokkanen och Lisa Granat som syr kläder till Melodifestivalen och Eurovision. Vad hon gör om tio år vet hon inte. Branschen är hård, med tvära kast och korta projektanställningar.

- Närmast i tiden lanserar jag och en kompis en erotisk underklädeskollektion, Fairytail of seduction. Men först väntar mellobubblan.

Läs mer i måndagens papperstidning

En av Sanna Nielsens alla scenklänningar, sydd av Lisa. Foto: Lisa Granat
En av Sanna Nielsens alla scenklänningar, sydd av Lisa. Foto: Lisa Granat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om