LISTA: Här planeras nya bostäder i stadskärnan

I dagsläget är prognosen att Västervik kommer växa med drygt 150 invånare fram till 2032, till 36 800 invånare. Men när man räknar ihop de bostadsbyggen som planeras i centrala Västervik kan 1000 nya personer kunna flytta in – bara i stadskärnan.

Överblicksbild på Gamla vattentornet. Både vattentornet och grönområdet bakom berget planeras bli bostadsområde.

Överblicksbild på Gamla vattentornet. Både vattentornet och grönområdet bakom berget planeras bli bostadsområde.

Foto: Anders Steiner

Västervik2023-01-04 21:07

Den prognosticerade blygsamma ökningen på 150 invånare beror på att fler väntas flytta till Västervik, än från. 

En nulägesrapport från mars 2022 listar pågående, planerade och förväntade framtida bostadsprojekt i centrala Västervik, och när de kan förväntas bli klara. Efter 2025 är prognosen en osäker uppskattning, men när dessa räknas samman kan stadskärnans befolkning nästan fördubblas. 

2023–2025

  • Strömsgatan 9, föredetta "Centrumgården": 21 bostäder. Här är detaljplanen klar. Centrumgården kommer att rivas och Bostadsbolaget planerar att bygga 21 hyreslägenheter på 1,5-4 rum och kök, som kommer vara mellan 45 och 125 kvadratmeter stora. Lägenheterna kommer ligga i tre hus och det kommer också byggas garage för tio bilar, lägenhetsförråd, miljörum samt cykelgarage. Planen är att hyresrätterna ska stå färdiga i slutet av 2024.
undefined
Så här ser de planerade hyreshusen på gamla Centrumgården ut.
  • Skeppsbrostadens Aquavillor: 25 bostäder. Här är detaljplanen klar. Här fins möjlighet att bygga 25 flytande hus. 17 av tomterna har en förberedd Aqua-pir att docka till vid. Här planeras bostäder på mellan 118 och 181 kvadratmeter i 2- respektive 3-våningshus. 
undefined
En bild från ovan av den framtida Skeppsbrostaden i Västervik.

2025 – 2027

  • Gamla vattentornet: cirka 30 bostäder. Detaljplanearbete pågår för att göra det möjligt att bygga bostäder i Gamla vattentornet i Västervik, samt på en del av grönytan vid Kattkulleberget. Det har blivit många vändor för detaljplanearbetet. Senaste budet är att detaljplanen är upphävd och den formella processen måste göras om. Mark- och miljödomstolen menar att förslaget till detaljplan borde kungjorts bättre, och blivit en fråga för kommunfullmäktige. 
undefined
Överblicksbild på Gamla vattentornet. Både vattentornet och grönområdet bakom berget planeras bli bostadsområde.
  • Kvarteret Syrenen – ovanför Stadsparken, mellan Corner och kommunhuset: 40–50 bostäder. Här vill Bostadsbolaget att detaljplanen ändras så att ytan där en bensinmack och bilservice tidigare bedrivits kan användas för att bygga bostäder. Nulägesrapporten räknar med runt 40 nya bostäder. 
undefined
Här, i kvarteret Syrenen i Västervik, vill Bostadsbolaget bygga lägenheter.
  • Brukspatronen 1 – Parkeringen mittemot Stadshotellet: 10–20 bostäder. Här vill markägaren Fogelvik estate bygga bostäder. I detaljplanen som lades ut på samråd i december 2022 är förslaget att ett tvåvåningshus med inredd vind ska kunna byggas. Här förväntas 10–15 bostäder i nulägesanalysen, men Fogelvik Estate själva har sagt att det rör sig om 20–22 bostäder. 

2027–2030

  • Stenhamraparkeringen: 230 bostäder. Här vill Solhemsgruppen AB bygga 230 bostäder där det idag är parkering och grönområde. Att det behövs en ny detaljplan på Stenhamra beslutades 2014, men arbetet har legat vilande sedan dess, och först måste parkeringsfrågan lösas. Solhemsgruppen har erbjudit sig att ta fram underlag till en ny detaljplan för att skynda på processen. Företaget har satt en tidplan där målet är att projektet ska färdigställas 2030, och enligt den planen kan den första etappen börja byggas redan 2024. 
undefined
Så här tänker man sig att Stenhamra kan se ut när det är klart. 230 nya bostäder planeras, med fokus på unga som ska få sin första bostad och pensionärer som vill flytta till något bekvämare än sin villa.
  • Fogden 1 – ovanpå Tullportens galleria. 3540 bostäder. Här är detaljplanen från 1975, och behöver ses över om bostäder ska byggas. 2019 lämnades ett positivt planbesked då fastighetsägaren ville bygga 35 till 40 nya bostäder ovanpå parkeringsgaraget. Det innebär att kommunen då var positivt inställda till att se över detaljplanen. Något detaljplanearbetet har dock inte påbörjats.
undefined
Så här skulle det kunna se ut om Tullportens galleri (där Hemköp ligger) bebyggs med en extra våning med stadsradhus och en huskropp för lägenheter. Kommunen var positiva 2019, men sedan dess har inget detaljplanearbete startat.
  • Östra kyrkgatan 43 bredvid nuvarande pizzeria Viktoria: 10 bostäder. Här räknar nulägesanalysen med att det kan komma att byggas 10 nya bostäder. Något detaljplanearbete är dock inte initierat. 
  • Gamla Järnet: okänt antal bostäder. Mittemellan havet och gamla vattentornet fanns längre tillbaka en industribyggnad som brann ner 2013. 2021 fick fastighetsägaren ett positivt planbesked, som innebär att kommunen då var positivt inställda till att se över detaljplanen, och undersöka möjligheten att bygga ett flerbostadshus med fem till tio våningar. Något detaljplanearbete har dock inte inletts än. 
undefined
Järnet. Bilden är från 2014, då sanerades det gamla industriområdet.

Det totala antalet bostäder blir mellan 401 och 426 stycken. Nulägesrapporten räknar med att varje bostad blir hem åt i snitt 2,1 personer.  De stadsnära områdena skulle då kunna bli hem åt uppemot 900 personer. 

Även vid Tändstickan/Notholmen godkändes ett nytt planprogram 2021, som kan möjliggöra 300 nya bostäder. Med snittet 2,1 personer i varje bostad innebär det alltså att 630 nya personer kan bosätta sig på Tändstickan. 

Fogelvik Estate har tidigare låtit en arkitekt rita upp ett förslag på en byggnad för bostäder och butiks- och kontorslokaler som skulle kunna byggas på den tomma tomten mittemot Stadshotellet.
Fogelvik Estate har tidigare låtit en arkitekt rita upp ett förslag på en byggnad för bostäder och butiks- och kontorslokaler som skulle kunna byggas på den tomma tomten mittemot Stadshotellet.
Bostäder i city

Idag bor ungefär 920 personer i Västerviks stadskärna. 

Nulägesanalysen omfattar etableringar och utbud i staden samt en analys av stadslivet. 

Rapporten togs fram av bolaget RSD, som ger strategisk rådgivning för fastighetsförvaltning i handelsrelaterade frågor, på uppdrag av Västerviks näringslivsbolag Västervik Framåt. 

Rapporten presenterades i mars 2022. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!