Livet på landet blev drömmen för Karin

Hon är född in i jobbet som egen företagare inom lantbruk, även om det inte var en självklar väg att gå. Övrig tid fyller hon med förtroendeuppdrag inom politiken samt sitt stora intresse för vallhundar. Karin Löwenborg gillar att vara i farten och tar sig även tid för en hel del idrottande. - Mina planer var kanske inte att bo och arbeta här på gården, men nu har jag svårt att tänka mig ett annat liv.

Karin Löwenborg har både praktiska och administrativa arbetsuppgifter på gården Odensviholm. Och det är just variationen som är tjusningen med jobbet tycker hon.

Karin Löwenborg har både praktiska och administrativa arbetsuppgifter på gården Odensviholm. Och det är just variationen som är tjusningen med jobbet tycker hon.

Foto:

Västervik2014-02-01 05:05


För några år sedan blev hon beskriven som en envis och lättretlig arbetsmyra med stort hjärta. Är man storasyster får man ibland finna sig i att småbröder ger en träffande beskrivning.
- Ja det där stämmer nog hyfsat, skrattar Karin Löwenborg. Jag tycker om att ha mycket omkring mig, både på fritiden och i jobbet. Och jag är mån om djuren.
- Sedan har det alltid hänt mycket här på gården. Jobbar man inte med utveckling står man ju still och vi har aldrig varit rädda för att prova nya saker.

Generationsskifte
Karin Löwenborg bor alltså där hon är född och uppvuxen, i en av flyglarna på Odensviholms gård. Nu är hon tredje generationen som äger gården.
- Farfar och farmor, Olof och Ulla Svensson, köpte gården 1979 tillsammans med sina söner Lars och Göran. Då hade de varit arrendatorer sedan 1971.
- År 2000 tog min man Stefan Löwenborg, jag och min bror Fredrik Svensson över driften på gården. Det var i samma veva som vi byggde den nya ladugården. Tidigare hade vi cirka 120 kor som stod uppbundna, nu blev det istället drygt 300 kor i en modern lösdrift.
- För sex år sedan köpte vi ut min farbror och faster ur gården, så nu äger vi tre den tillsammans med mina föräldrar.

Kärlek på jobbet
Gymnasiet gick hon på Valstadskolan, numera Gamlebygymnasiet. Men utbildningen var inte ett självklart val.
- Jag har i och för sig varit med i ladugården och hjälpt till sedan jag var liten, men jag hade inte tänkt att utbilda mig inom området. Nu blev det så i alla fall - och det blev en väldigt rolig tid.
Mellan ettan och tvåan på gymnasiet var hon utbytesstudent i Wisconsin, USA. Efter studenten läste Karin Löwenborg ett år animalieproduktion på Vreta Kloster lantbruksskola innan hon flyttade tillbaka till gården för att jobba där.
- Stefan och jag träffades redan innan USA. Han praktiserade nämligen här på gården när han läste till driftsledare i Gamleby...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om