Livet tar inte slut trots en svår olycka

Christer Hultberg har ett drömjobb. Han transporterar ut fabriksnya Koenigsegg till kunder i hela Europa. Men vägen dit startade med en explosion och därefter en bilolycka rakt in i en bergvägg. Vid båda olyckorna fick hans rygg omfattande skador. Det här är hans historia från sängliggande med ständiga smärtor till att leva sin dröm.

Det finns alltid en väg tillbaka till livet, säger Christer Hultberg. Foto: Anders Sjögren

Det finns alltid en väg tillbaka till livet, säger Christer Hultberg. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2016-09-03 05:30

Det finns alltid vägar upp från botten. Även när livet känns meningslöst och smärtorna tar över livet. Den enda fristaden som finns är sängen. Christer Hultberg har tagit sig upp från botten och upp till ett drömjobb.

– Det är tack vare min fru som hela tiden har stöttat mig som jag nu kan gå och arbeta som vilken normal person som helst.

Han säger att han har haft ett fantastiskt liv.

– Det började redan när jag var liten. Min pappa jobbade på ett Amerikansk oljebolag och familjen flyttade runt om i världen. Jag var tio år när vi lämnade Sverige. Under många år bodde vi utomlands i Tyskland, Thailand, El Salvador och Brasilien.

Hans skolgång genomfördes på Amerikanska skolan i de länder han kom till.

– Det innebar att jag blev bra på språk. Jag kan engelska, portugisiska och tyska samt att jag förstår deras dotterspråk.

Den viktigaste erfarenheten var trots allt att han lärde sig social kompetens.

– Vi var många barn som levde under samma förutsättningar att våra föräldrar flyttade ofta. Vi var tvungna att lära känna varandra på kort tid för annars hade vi ingen att leka med.

Ryggskador

I mitten av 1980-talet flyttade han till Överum. Han fick arbete på Överums Bruk. Det var också här som hans ryggproblem började.

– Jag fick mitt första diskbråck när jag lyfte upp första barnet på ett oförsiktigt sätt. Jag blev opererad och fick inte sitta de första veckorna för att ryggen skulle läka.

Suget efter hemgjord knäck visade sig dock vara förödande. Han skulle värma upp tre burkar kondenserad mjölk i en kastrull på spisen, men glömde av dem och när han kom ut i köket exploderade burkarna och Christer for baklänges ner i golvet.

– Det gjorde så otroligt ont i ryggen när jag landade på rumpan.

Nu blev han stelopererad och fick skruvar och metallskenor som stabiliserade ryggen. Efter två år med korsett kunde han leva som normalt igen. Men olyckan var framme igen.

– Jag skulle åka till jobbet. Det var mitten av mars och det regnade ute. temperaturen var nära noll. Bilen jag körde fick sladd och slungades in i en bergvägg.

Efter den olyckan kunde han inte gå. Benen fungerade inte. Ryggen var förstörd.

Trodde allt var slut

Varken försäkringskassan eller sjukvården trodde att han skulle kunna komma tillbaka till arbetslivet.

Christer blev förtidspensionerad. En dag fick han se ett tv-program om en dansk läkare som kunde stoppa smärtsignalen från hjärnan till benen, genom att operera in nervsignalsutrustning i ryggen. Efter flera kontakter med sin läkare fick han en remiss till den läkaren som nu hade flyttat till Linköping.

– När jag vaknade efter operationen upplevde jag ingen smärta. Då grät jag av lycka.

Efter tre månader kunde Christer trappa ner på de värktabletter som han ätit i flera år. Ett halvår senare kunde han börja jobba halvtid och ett år senare jobbade han heltid. på TPM i Överum som bland annat byggde special släpkärror till biltillverkaren Koenigsegg.

Christer kom tillbaka till arbetslivet, men han får inte lyfta någonting på grund av den dator som är inopererad i kroppen. Elektroder som tar bort smärtsignalerna får inte komma i kläm mellan diskarna.

Erbjuden jobb

För två år sedan blev Christer erbjuden jobb på heltid av Koenigsegg. Han skulle leverera nytillverkade bilar från Ängelholm fabriken till nya kunder runt om i Europa, samt hämta in redan sålda bilar som ska genomgå service samt vara med på olika bilmässor.

– Jag svarade att jag tackar ja till jobbet om jag får bo kvar i Överum.

Nu visade det sig att de kunskaper som han hade fått i barndomen, flera språk och en socialkompetens fällde avgörandet.

– Jag fick jobbet och jag kunde bo kvar i Överum. Här trivs jag och jag har nära till flygplatsen i Linköping.

Hans arbetsplats är hela Europa, hans hem är Överum.

Tacksam

Han är väldigt tacksam mot Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som trodde på att han skulle kunna komma tillbaka till yrkeslivet.

– De var väldigt hjälpsamma och stöttade mig till att hitta rätt arbete som jag kunde utföra med mina skador i ryggen.

Han framhåller även sin fru som stöttat honom och fått honom att alltid tänka positivt och inte ge upp trots de skador han har i ryggen.

– Jag föreläser ibland på Gamleby Folkhögskola och talar om att det alltid finns en väg tillbaka, även om vägen är kantad med svårigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om