Livsfarliga hastigheter

Väg 35 slingrar sig fram i granskogen mellan Överum och Åtvidaberg. Vägen är smal, krokig och backig och saknar viltstängsel, trots det håller många bilister höga farter. Motormännens lokalklubb i Västervik har tidigare reagerat på detta och i fredags eftermiddag gjorde man en "temperaturmätning", en hastighetskontroll på en sträcka av vägen.

Satsa på väg 35, bygg om den till 2:1 menar Bengt Erik Nilsson.Foto: Åsa Thaberman

Satsa på väg 35, bygg om den till 2:1 menar Bengt Erik Nilsson.Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-10-17 08:43

Mellan klockan 15-17 i fredags stod Motormännens representant Bengt-Erik Nilsson på väg 35 i höjd med Möckelhult och mätte farten. Resultaten av mätningen är inte roliga. Endast en fjärdedel av bilarna som passerade höll fartbegränsningen på 70 km/h, en tredjedel av bilarna körde mer än tio kilometer för fort, hastighetsrekordet låg på 105 km/h på en 70-sträcka.

- Vi har moderna bilar, det upplevs inte som farligt om man kör för fort, det är egentligen konstigt att det inte händer mer, säger Bengt-Erik Nilsson och tillägger att han tror att det är svårt att ändra på folks beteenden.

Djur på vägen

Motormännens riksförbund har gjort flera mätningar på väg 35 och mätningarna visar ungefär det samma som nu, det är farliga hastigheter på vägen.

- Lägg till mörker och regn på det, hur roligt är det? Det är mycket djur på vägen också, dovhjortar ökar till exempel mycket nu, menar Bengt-Erik Nilsson.

De boende vid vägen upplever också de höga hastigheterna som obehagliga, att hämta posten kan vara förenat med livsfara om två bilar passerar samtidigt.

Bygg 2:1

Lösningen på problemet är att bygga en 2:1 väg, som man gjort på E22. Bengt-Erik Nilsson och Motormännens riksförbund har skrivit till Trafikverket för att belysa problemet. Trafikverket i sin tur tycker inte att det är så mycket trafik på väg 35 att det är nödvändigt.

- Folk väljer andra vägar för att för att slippa åka på väg 35, den är så erbarmlig! Det är en riksväg, inte någon bondväg, rasar Bengt-Erik Nilsson.

Skulle fartkameror kunna hjälpa något?

- Jag kallar dem "plåtpoliser", men visst, de kan hjälpa lite. Problemet med fartkameror är att en del saktar in för mycket, trafiken blir ryckig och det är inte bra ur trafiksäkerhets eller miljösynpunkt. Det är en nödlösning.

- Bygg 2:1, det skulle spara liv och det skulle spara tid och pengar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om