Debatten och besvarandet av aktuella vårdfrågor pågick under flera timmar under lördagen på Spötorget i Västervik. Den största frågan som berördes var de 35 vårdplatserna som inte är öppna. För åhörarna var även den närapå obefintliga palliativa vården på Västerviks Sjukhus väldigt viktigt att diskutera, samt varför man inte satsar mer på sjukhusets egen vårdpersonal i stället för på hyrpersonal.
Nytillkommen höststängning
Några åsikter och svar som panelen och dess landstingsrepresentanter gav var;
– Kostnaderna handlar om både personal och läkemedel som blir dyrbara men som samtidigt håller människor friska längre, säger Lena Segerberg (s). Angående personal, så är det lätt att säga att hyrpersonal ska minskas och att vi samtidigt ska behålla en bra vård. Angående vårdplatserna så är det en förlängd semesterstängning, ej stängda platser, som det handlar om. Så är det till och med 31 oktober. Det är en tuff period men ingen kris.
– Det här handlar om långsiktighet och de problem vi har nu har vi sett länge skulle uppstå, menar Göran Nilsson (L). Pengar hade kunnat gå till vår personal i stället för till hyrpersonal. Vårdplatserna handlar om en nytillkommen ”höststängning”, inte en förlängd sommarstängning. Angående den palliativa vården så är det är dags att skaffa platser för det.
Vi hade kunnat satsa
– Den här frågan väcks ju i alla landsting och i hela landet idag, inte bara här, säger Linda Fleetwood (v). Vi ska satsa mer på förebyggande vård, så färre blir sjuka. Vi vill ge våra patienter den bästa vården och det är svårt att säga nej helt till hyrpersonal nu. Det här är en nationell fråga, men vi i vårt landsting är i topp vad gäller patientsäkerhet och vård. Tråkigt att en del säger annorlunda.
– Hälso- och sjukvården har gått back senaste åren, och vi har pratat om hur vi på sikt kan lösa detta, säger Malin Sjölander (m). Vi har lagt ut 150 miljoner kronor på hyrpersonal, och visst har vi kunnat satsa mer av de pengarna på vår egen personal. Men vi har fått avslag. Vi har ett fantastiskt sjukhus som kan erbjuda väldigt mycket. Jag ropar hellre på vargen en gång för mycket just nu än för lite. Man måste också ha en plan. Angående den palliativa vården så är det inte värdigt att behöva ligga på en brits på akuten.
– Vi har två stora problem som jag ser som sjuksköterska, berättar Christel Alvarsson (c). Patientsäkerheten ÄR hotad. Att sjuksköterskor som får ta hand om patienter från andra avdelningar där man inte känner till allt om patienten kan leda till problem. Sedan är det svårt att rekrytera ny personal, om man ej får jobba med den sjukvården man är intresserad av. Det ger ingen trygghet.
Höj statusen
– Situationen är inte rimlig ur patientsäkerhetssynvinkel och kan skada patienter, tycker Anders Andersson (kd). Det är dags att höja sjuksköterskornas status och öppna vårdplatserna. Vi säger nej till panikåtgärder. Ekonomiskt behöver vi planera långsiktigt och skaffa resurser. Personal kan inte kan känna långsiktig trygghet. Att förlänga vårdplatserna till 1 november är ingen semesterstängning.
– Vi har olika syn på vad som har gjorts och inte inom vården, menar Anna Bodjo (mp). Det finns ett problem med dialogen. Vi vill ha tillgänglig vård och bra vård, det vill väl alla. Men kommunikationen är vårt ansvar, och att ta till sig information och inte förmedla lögner. Låt oss kämpa mot samma håll.
– Vi menar att vårdplatserna minskar, och vi kommer inte att gå med på att fortsätta ha stängda vårdplatser, uttrycker Bo Karlsson (sd). Vi vill bemöta rekryteringsbehoven och brister tidigt, och höja lönerna rejält. Man måste också fasa ut en stängning, annars kommer någon att få sitta emellan, som påverkar patientsäkerheten.
Ambulansen
Lena Segerberg tillägger också i debatten att angående ambulansfrågan och om transporterna ej räcker till, har hon varit i kontakt med sjukhuschefen och ambulanschefen.
– Det har blivit något missförstånd, och är det så att man behöver en vårdplats så ska man absolut få det. Det finns lediga vårdplatser just nu om man blir sjuk. Ibland skickas ambulans ut där det sedan visar sig att patienten inte behöver följa med till sjukhuset. Vimmerby och Västervik har heller ingen skillnad på antal hemskickade patienter från sjukhusen mot tidigare.