Lurar äldre på pengar med Bank-ID

Anita Nordin, 75 år, fick en överraskande start på veckan när en man ringde vid lunchtid i måndags och uppgav att hon höll på att bli bedragen.

Västerviksbor uppger att de har blivit utsatta för bedrägeri samt försök till bedrägeri.

Västerviksbor uppger att de har blivit utsatta för bedrägeri samt försök till bedrägeri.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-08-08 06:00

Det var i måndags som Anita fick samtalet. På andra änden av luren hördes en ung och mycket vältalig man, han var slipad i det han sa och ville hjälpa henne då någon höll på att bedra henne på pengar. Tydligen ska någon ha handlat på en internetbutik genom hennes Swishkonto och då personen som använde kontot uppgett en leveransadress som inte stämde med den Anita bodde på så ska Swish ha spärrat köpet.

– Mannen i telefon hade alla mina uppgifter: namn, adress och till och med personnummer, säger Anita.

Hon berättar att mannen sa att hon var tvungen att logga in på Swish med sitt mobila Bank-ID så att han kunde kontrollera att allt stod rätt till varpå hon då förklarade att hennes Bank-ID var kopplat till en annan enhet än den telefon hon talade i.

– Han förklarade att det inte gick att utföra hjälpinsatsen på en annan enhet än min telefon, jag skulle logga in på mitt Bank-ID så fort som möjligt, säger Anita.

Det var i samband med mannens påtryckningar som Anita insåg vad som höll på att hända.

– "Aldrig i livet" ropade jag till honom i telefonen, sen sa jag att jag kan ringa upp honom när jag är nere på banken som bara ligger en tre minuter härifrån. Då lade han på, berättar Anita.

Anita har polisanmält händelsen som nu rubriceras som försök till bedrägeri. Dessutom har hon anmält händelsen till banken. Förövaren ska inte ha kommit åt några pengar från Anita, hon hade tur som synade bluffen.

– Jag trodde Swish var tryggt att använda, men får någon tag på ens kod till det mobila Bank-ID:t så går man inte säker. Koden är guld värd i dag och man ska nog aldrig ge ut den till någon.

Det är första gången som Anita råkar ut för ett bedrägeriförsök över telefonen. Hon säger till oss att hon alltid försöker vara försiktig när hon handlar på internet, bland annat genom att aldrig handla med ett kort som är direkt kopplat till hennes konto.

När vi talar med polisen i Västervik så nämner de ytterligare ett fall. På tisdagskvällen inkom en anmälan till polisen om ett fullbordat bedrägeri. Den drabbade var en kvinna i 70-årsåldern. Hon ska ha blivit uppringd av en "banktjänsteman". Senare samma dag upptäckte hon att totalt 70 000 kronor saknades från tre av hennes olika bankkonton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!