Lyckad mässa i jaktens tecken

Jakt- och skogsintresserade, samt många olika sorters hundar, besökte mässområdet vid Åkerholms säteri i lördags. Det fanns mycket att ta del av, från jakthundsparad, hornbedömning och lerduveskytte till föreläsningar, konst- och fotoutställning. Kön till vildsvinskebaben tycktes aldrig ta slut och hammarslagen från fågelholksbyggande barn hördes under större delen av dagen.

Valparna Gramse och Pelle, en finsk lapphund respektive en dvärgtax, var några av alla hundar som besökte mässan. Ägarna heter Amanda Månsson och Linus Falk.

Valparna Gramse och Pelle, en finsk lapphund respektive en dvärgtax, var några av alla hundar som besökte mässan. Ägarna heter Amanda Månsson och Linus Falk.

Foto:

Västervik2017-09-11 16:00

Ett 40-tal olika utställare visade upp tjänster och produkter där jakt, fritid och skog var den röda tråden. Traktorer, skogsmaskiner och bilar ledde besökarna vidare till bland annat utprovning av kikarsikte, skogsrådgivning, utställning av uppstoppade djur och knivhantverk samt information från Nationella Viltolycksrådet. Det gick även att handla jakt- och fritidskläder, viltchark och andra delikatesser från skogen eller slå till på en fyrhjuling eller andra produkter med anknytning till jakt och skog.

Mässan inleddes med en föreläsning av jakthundsspecialisten Peter Ekeström som på ett mycket engagerat och beskrivande sätt berättade om hur han tycker att hundägaren ska hantera sin hund i olika situationer. Det var nog många som fick sig en tankeställare, bland annat Thomas och Monica Rörstrand från Västervik som tog till sig av de konkreta tipsen.

– Vi har nog gjort en del fel tidigare, inser vi nu. Vi ska till exempel inte gå mot hunden vid inkallning, det är hotande. Bättre att backa.

Jägarna Mariette Sjöström, Johan Haraldsson och Jonas Haraldsson från Totebo tyckte jaktmässan var givande.

– Vi är bland annat här för att testa vår vildsvinshund, en slovensky kopov, på vildsvinspermobilen.

Frihet under ansvar

Ett par timmar in i mässan klev Monika Stridsman, ledamot i Svenska Jägareförbundet, upp i talarstolen, eller jakttornet rättare sagt, för att invigningstala. Efter att ha varit aktiv jägare under många år bestämde hon sig för att betala tillbaka, genom att arbeta administrativt inom förbundet.

– Sverige är ett bra land att jaga i, med täta viltstammar och generösa jakttider. Vi har en jaktlagstiftning som ger stor frihet, men som också kräver stort ansvar. Det är bra tycker jag.

Hon beskrev sig som en jaktnörd som brinner för landsbygdens frågor, men som också gillar att grupper har motstående intressen, som det ju kan vara mellan jakt- och skogsfolk.

– Jag triggas av det, att få dem att komma överens.

Test på vildsvin

På baksidan av säteriet, ut mot sädesfälten, fanns flera lerduvekastare uppställda. Ett skytte som var populärt att prova. Strax intill kunde jägare testa sin hund på vildsvin, något som Elisabeth Ekströmer provade med Nikki, en jakthund av rasen griffon fauve de bretagne.

– Nikki beter sig rätt, lite avvaktande, vilket är bättre än att vara för tuff för då är risken större att hon får stryk, säger Johnny Svensson som byggt vildsvinspermobilen.

Under dagen fanns det även möjlighet att gå en guidad visning i säteriet, Urban och Anna Anderssons bostad.

"Känns lyckat"

Efter att ha minglat på området under flera timmar kunde Bill Nelson från Vimmerby jaktvårdskrets konstatera att den första jaktmässan på Åkerholms säteri blev lyckad.

– Vi har fått siffror på drygt tusen besökare. Det är vi nöjda med. Framöver ska vi arrangörer ha ett utvärderingsmöte, men med tanke på allt positivt vi fått höra så vore det konstigt att inte göra om det här ett annat år.

– Mässan har också en annan effekt. Den ger många nya kontakter för jaktintresserade, något som är mycket positivt, säger Bill Nelson.

Jaktmässan arrangerades av Västerviks södra jaktvårdskrets, Västerviks norra jaktvårdskrets, Vimmerby jaktvårdskrets samt Åkerholms säteri, i samarbete med Sparbankerna i Västervik, Gamleby, Ankarsrum, Vimmerby och Valdemarsvik.

Alicia Skarin snickrar en fågelholk med hjälp av Mathias Petersson. Hugo Carlson väntar med färdig holk i famnen.
Alicia Skarin snickrar en fågelholk med hjälp av Mathias Petersson. Hugo Carlson väntar med färdig holk i famnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om