– Det har varit jättebra tryck hela sommaren, säger Erik Larsson, sommarkökschef på Guldkant.
– Även luncherna har varit bra, särskilt våra lördagsluncher då vi haft samma meny hela dagen. Då har det varit fullt från start tills att vi gått hem. Men de dagar då det varit totalvarmt har det förstås märkts.
Samma sak säger Elias Besheri på Sahara.
– De varma dagarna har vi märkt en minskning på lunchen. Då är folk ute och badar i stället för att vara inne i stan. Men då kommer de på kvällen och vill svalka sig med något kallt att dricka i stället, säger han.
Så på kvällarna har det varit fullt.
– Men vi har haft bra med gäster på luncherna också, så vi är nöjda med säsongen.
För nykomlingarna Våran Krog är det första sommaren som restaurangägare i Västervik, när Magnus och Malin Holmbom öppnade i våras i lokalen där Briggen tidigare fanns.
– Det har varit en fantastisk sommar. Det har gått långt över förväntningarna, säger Malin Holmbom.
På Våran krog har hon heller inte märkt av någon särskild minskning av lunchande människor, ens under de varmaste dagarna.
– Vi har ju skugga från ett-tiden så i år har vi varit den heta krogen.
Eller den svala då.
– Och kvällarna har varit helt otroliga. Det har varit fullt i stort sett hela tiden. Något mer kan man ju inte önska sig! säger Malin Holmbom.
– Det skulle vara mer personal i så fall, tillägger hon och skrattar.