Västerviks kommun har uppmärksammat måltidens dag sedan 2013. Initiativet kommer från Måltidsakademien och firas runtom i Sverige den tredje torsdagen i oktober.
På Rosavilla, ett av äldreboendena i Västervik, har grytorna gått varma sedan tidig morgon.
– I dag serverar vi fläskfilépanna med svamp, potatisgratäng och grönsaker. Till dessert blir det vispad vaniljcréme på syrad grädde med rårörda jordgubbar, säger Sanna Ackrell som ansvarar för Rosavillas restaurang.
Borden är dukade med gröna kvistar och gröna servetter. Rosor står i vaser och ljus är tända. Janne Karlsson och Yvonne Roupé låter sig väl smaka.
– Det är trevligt med det lilla extra, säger Janne.
Karin Ekström, kostassistent på Västerviks kommun, säger att syftet med dagen är att lyfta fram måltiden och att äta tillsammans. Arbetet med att bestämma vad som ska serveras på måltidens dag startar redan på våren.
– Det är matråden på äldreboendena och skolor som kommer med förslag.
Barn i skola och förskola serverades höstgryta på nötkött med rotfrukter och efterätten bestod av äppelpaj med havretäcke och vaniljsås.