Lyxig mat på äldreboendet

Fläskfilé med svamp, potatisgratäng och jordgubbar till efterrätt. Det var något av allt som bjöds under måltidens dag.

Anna Nuti, Sanna Ackrell och Frida Svensson från Rosavillas restaurang är glada över att kunna erbjuda  extra fin mat på Måltidens dag.

Anna Nuti, Sanna Ackrell och Frida Svensson från Rosavillas restaurang är glada över att kunna erbjuda extra fin mat på Måltidens dag.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-10-18 16:00

Västerviks kommun har uppmärksammat måltidens dag sedan 2013. Initiativet kommer från Måltidsakademien och firas runtom i Sverige den tredje torsdagen i oktober.

På Rosavilla, ett av äldreboendena i Västervik, har grytorna gått varma sedan tidig morgon.

– I dag serverar vi fläskfilépanna med svamp, potatisgratäng och grönsaker. Till dessert blir det vispad vaniljcréme på syrad grädde med rårörda jordgubbar, säger Sanna Ackrell som ansvarar för Rosavillas restaurang.

Borden är dukade med gröna kvistar och gröna servetter. Rosor står i vaser och ljus är tända. Janne Karlsson och Yvonne Roupé låter sig väl smaka.

– Det är trevligt med det lilla extra, säger Janne.

Karin Ekström, kostassistent på Västerviks kommun, säger att syftet med dagen är att lyfta fram måltiden och att äta tillsammans. Arbetet med att bestämma vad som ska serveras på måltidens dag startar redan på våren.

– Det är matråden på äldreboendena och skolor som kommer med förslag.

Barn i skola och förskola serverades höstgryta på nötkött med rotfrukter och efterätten bestod av äppelpaj med havretäcke och vaniljsås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om