M: "Servera mer vildsvinskött"

Pär-Gustav Johansson (M) vill att Region Kalmar ska tillaga mer vildsvinskött i sina kök. Syftet är att öka efterfrågan på köttet samtidigt som fler vildsvin skjuts.

Enligt Nationella viltolycksrådet har 133 viltolyckor med vildsvin rapporterats i Kalmar län under 2019.

Enligt Nationella viltolycksrådet har 133 viltolyckor med vildsvin rapporterats i Kalmar län under 2019.

Foto: Matthias Schrader

Västervik2019-03-19 06:00

I en motion till regionfullmäktige föreslår Kalmarmoderaten Pär-Gustav Johansson, vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, att vildsvinskött ska serveras på länets sjukhus – minst en gång i månaden.

– Någonstans måste vi börja. Vi har pratat länge nog om att vildsvinskött måste bli populärare på matbordet för att jakttrycket ska öka. Det här kan skapa ringar på vattnet om kommunerna följer efter och privatkonsumenterna inspireras att lägga vildsvinskotletter på grillen där hemma, skriver han i motionen.

Pär-Gustav Johansson anser att regionen ska ta ansvar för att minska viltskador inom de gröna näringarna samt viltolyckor orsakade av vildsvin.

–  Många bilister känner idag en stor otrygghet när de ska bege sig ut på länets vägar. Viltstängsel i alla ära, men det mest effektiva och hållbara sättet att få ner antalet vildsvinsolyckor är att skjuta fler vildsvin.

Enligt Nationella viltolycksrådet har antalet olyckor med vildsvin i länet nästan fördubblats sedan 2010. Under 2019 års tre första tre månader har 133 olyckor rapporterats, enligt samma källa.

– Det serveras 50 000 måltider om dagen i länets offentliga kök. Om alla dessa kök serverade vildsvin blott en gång i månaden, skulle det behöva skjutas nästan 1 200 fler vildsvin om året, skriver han vidare i motionen.

När vi når Åsa Andersson, kostchef i Region Kalmar, är hon fåordig på frågan om förslaget är genomförbart.

– Jag har inga kommentarer om det idag. Vi får fundera och prata lite mer om det i ledningen, säger hon.

Motionen kommer nu att behandlas i regionfullmäktige.

Moderaten Pär-Gustav Johansson föreslår att vildsvinskött ska serveras på länets sjukhus  minst en gång i månaden.
Moderaten Pär-Gustav Johansson föreslår att vildsvinskött ska serveras på länets sjukhus  minst en gång i månaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!