M vill flytta fram budgetbeslut

Moderaterna tycker inte att fullmäktige är redo att godkänna budgeten på måndag, utan vill flytta fram det till i oktober.

Helena Sjöholm, Harald Hjalmarsson och Jon Sjölander är Moderaternas ledamöter i kommunstyrelsen. De efterlyser ordentliga marginaler för svårare tider i kommunen.

Helena Sjöholm, Harald Hjalmarsson och Jon Sjölander är Moderaternas ledamöter i kommunstyrelsen. De efterlyser ordentliga marginaler för svårare tider i kommunen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-06-14 21:00

Partiet ligger nära Sverigedemokraterna i synen på kommunens ekonomi:

* När sämre tider väntar så räcker inte det rödgröna budgetförslagets överskott på 20 miljoner kronor. Det rödgröna överskottet motsvarar ungefär 1 procent av kommunens skatte- och utjämningsintäkter. Moderaterna vill se det dubbla.

– Det är väldigt stora svängningar just nu. Det finns risk för att skatteintäkerna minskar. Då är två procent vad som krävs för att kommunen ska ha stabilitet, säger Harald Hjalmarsson.

* Man tror att det finns en besparingspotential på tio procent i administration och centrala funktioner. Dessutom tror Moderaterna att det ska gå att trimma hyreskostnaderna för lokaler med fem procent.

– På det sättet frigör vi medel till verksamheterna, samtidigt som vi kan ha ett tvåprocentigt resultatmål, säger Harald Hjalmarsson (M).

Partiet hänvisar till uppgifter från organisationen Sveriges Kommuner och Landsting som varnar för stigande kostnader de kommande åren inom äldreomsorg och grundskola.

Moderaterna vill att dessutom att man skjuter fram budgetbeslutet till i oktober, istället för som planerat nu på måndag.

– Vi ser inte att det här ärendet är tillräckligt diskuterat mellan partierna, säger Harald Hjalmarsson.

Han säger att Moderaterna talat med fler partier som håller med. Den sista versionen av de rödgrönas budget kom enligt honom så sent som för fyra dagar sedan.

– Det är viktigt att vi får tid så att vi kan hitta en lösning som så många som möjligt kan stå bakom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om