"Målet är ett bibliotek i absolut världsklass"

Katrin Ryrfeldt har flera lyckade bibliotekssatsningar från västkusten bakom sig när hon kastas rakt in i hetluften i sin nya tjänst som bibliotekschef i Västerviks kommun. Hon säger att hon ser fram emot de utmaningar hon kommer ställas inför. - Jag är ingen förvaltare, jag vill utveckla.

Katrin Ryrfeldt är ny bibliotekschef i Västerviks kommun. Hon ser det som absolut nödvändigt att förnya lokalerna. Och att investera i mer digital teknik. Foto: Lena Dahlberg

Katrin Ryrfeldt är ny bibliotekschef i Västerviks kommun. Hon ser det som absolut nödvändigt att förnya lokalerna. Och att investera i mer digital teknik. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-01-23 12:00

Katrin Ryrfeldt, ny bibliotekschef: "Västerviksborna kan förvänta sig förändringar"

Tjänsten som bibliotekschef har varit utlyst i över ett år och det finns flera svåra frågor att ta tag i den närmaste tiden, bland annat arbetsmiljöproblem och en eventuell flytt av stadsbiblioteket. Dessutom ska den nya biblioteksplanen presenteras för kommunstyrelsen på måndag i nästa vecka.

Vad tänker du om de utmaningar som väntar?

- Det skall bli väldigt roligt att tillsammans med medarbetarna forma om biblioteket utifrån nya biblioteksplanens intentioner. Den är vass, kreativ och helt i linje med mina tankar om bibliotek.

- Det ska vara ett bibliotek i tiden. Det handlar om digitaliseringar och att se över bibliotekets tjänster.

Erfarenhet från digitalisering

Katrin Ryrfeldt är uppvuxen i Skåne och har bott på olika platser på västkusten under hela sitt liv, de senaste 20 åren i Göteborg. 1997 tog hon examen från Bibliotekshögskolan i Borås. Efter det har hon arbetat med att bygga upp digitala bibliotek hos bland annat advokatbyråer och revisionsbyråer. Katrin Ryrfeldt har även drivit eget företag under några år innan hon tillträdde som IT-bibliotekarie i Kungälv 2003, ett par år senare som bibliotekschef.

- Det var så roligt att komma till ett folkbibliotek! Jag brinner för idén om biblioteket som platsen för fri information och kunskap och framför allt för fri åsiktsbildning.

2012 började hon som bibliotekschef i stadsdelen Lundby i Göteborg. Där har hon drivit på förnyelse och renovering/ombyggnation av två bibliotek, varav det ena flyttat till nya lokaler.

- Sedan kände jag att jag var klar där. Jag ville vidare, tycker om utvecklingsprocessen.

Nedgången ska vändas

När hon nu tillträtt som bibliotekschef i Västervik har hon stora möjligheter att göra just det. Utveckla verksamheten.

Vad är viktigast för dig att ta tag i?

- Det som är absolut nödvändigt är lokalerna, de måste förnyas. Sedan måste det investeras i mer digital teknik, samtidigt med kompetenshöjande insatser.

- Vi behöver också en plan för Visarkivet. Det är ett signum för Västervik, men ska det finnas kvar så måste vi också satsa på det.

- Det är också viktigt med en stark och trygg personalgrupp. Att de tycker om sin arbetsplats, trivs med sitt uppdrag och kan utvecklas i arbetet.

Vad har du för mål med ditt uppdrag?

- Ett bibliotek i världsklass! Allt är möjligt, det gäller bara att hitta rätt metoder. Jag är övertygad om att vi kommer att vända de nedåtgående siffrorna. Västerviksborna kan förvänta sig en förändring.

Rötter på Sladö

Katrin Ryrfeldt har sneglat på tjänsten i Västervik under ett års tid, men det var nu som först det passade att byta kust.

- Jag och min sambo har ett företag där han arbetar med försäljning av segelbåtar. När vi flyttade huvudkontoret till Stockholm passade det bra att bosätta sig i både Stockholm och Västervik.

Segling är alltså ett stort intresse, men du gillar också att släktforska?

- Ja, och det var då jag upptäckte att min sambos släkt kommer från Sladö. Vi har varit där en hel del om somrarna och är väldigt förtjusta i ön. Och i Västervik.

Katrin Ryrfeldt
Ålder: 53
Bor: lägenhet i Västervik, plus boende i Stockholm
Familj: sambo med Bo Bäversjö
Gör: tillträdde som bibliotekschef i Västerviks kommun den 16 januari 2017
Intressen: segling, fotografering och släktforskning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om